Robert FicoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Vláda musí predložiť plán boja proti zdražovaniu, situácia sa podceňuje, tvrdí Fico

25.10.2021, 14:45
Autor:
TASRTASR
Robert Fico tvrdí, že keby bol premiérom, už by mal za sebou niekoľko kôl rokovaní s predstaviteľmi zamestnancov, zamestnávateľov, ale aj energetického sektora či bánk.

Ceny potravín, energií, ale aj pohonných látok stúpajú. Vláda však "spí" a vyzerá, že nie je pripravená ponúknuť verejnosti plán boja proti zdražovaniu. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej konferencii predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Hovorí o podcenení situácie

Ten by situáciu riešil rokovaním so sociálnymi partnermi, predstaviteľmi bánk či energetického sektora a hovoril by o dočasnej solidarite.

"Je to mimoriadne vážne podcenenie situácie, ktoré dnes na Slovensku vidíme," upozornil Fico. Ak vláda nepredloží zmysluplný plán boja proti zdražovaniu, treba sa podľa neho na jar pripraviť na sociálne výbuchy. Na Slovensku podľa podpredsedu strany Ladislava Kamenického zdražie takmer všetko.

"Príjmy tejto vlády na budúci rok budú o 5 miliárd vyššie, ako boli v roku 2019, na druhej strane výdavky budú o 9,4 miliardy vyššie, ako sme my mali v roku 2019," vyčíslil Kamenický s tým, že 7,4 miliardy eur tvoria výdavky nesúvisiace s pandémiou ochorenia Covid-19.

Fico podotkol, že keby bol premiérom, už by mal za sebou niekoľko kôl rokovaní s predstaviteľmi zamestnancov, zamestnávateľov, ale aj energetického sektora či bánk.

"Hovoril by som s nimi o dočasnej solidarite, ktorú treba teraz v tomto okamihu prejaviť, aby sme pomohli ľuďom a firmám," skonštatoval.

Ficov návrh

Priblížil, že v prvom rade by sa pozrel na výdavkovú časť rozpočtu na rok 2022. Poznamenal, že sa hovorí o približne 5 percent deficitu a ak sa 1 percento považuje za miliardu eur, predstavuje to zhruba 5 miliárd eur. Naznačil, že výdavky, ktoré môžu počkať, by počkali a hľadal by balík peňazí, ktorý by použil ako "záchranné koleso" proti zdražovaniu.

Zároveň by pristúpil k dočasnej nulovej, respektíve takmer nulovej, sadzbe dane z pridanej hodnoty (DPH) na energie, k zníženiu niektorých poplatkov, ktoré tvoria koncovú cenu elektriny, a k vratkám na vysoké ceny plynu. Tiež by presadzoval pomoc firmám.

"Potrebujeme reálne pomôcť firmám a dočasne im zabezpečiť, že pokiaľ ide o platby za elektrinu a za ďalšie energie, ktoré majú, budú čiastočne kompenzované zo strany štátu," tvrdí predseda Smeru.

O prejavenie solidarity by žiadal aj banky, kde chce opätovné zavedenie bankového odvodu. Diskutoval by aj so zástupcami obchodu. Miera ziskovosti niektorých obchodných reťazcov podľa neho "vyráža dych". Rokoval by preto o znížení marží na dohodnutý okruh tovarov a služieb.

"Ak vláda nevie, čo má robiť, tak ju vyzývame, choďte od toho preč," dodal Fico.

01 - Modified: 2024-04-19 10:29:40 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 09:22:04 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:30