StoryEditor

Ďalšia prekážka rozpočtu: Nezávislí

06.10.2004, 00:00
Pre prijatie zákona o štátnom rozpočte je kľúčovým faktorom získanie podpory nezávislých poslancov. Niektorí z nich už deklarovali, že podmienkou je podpora ich priorít v niektorých rezortoch, prípadne regiónoch. Skutočnosť, že nezávislí poslanci môžu vymôcť pre svoje regióny určité prostriedky ich zvýhodňuje v porovnaní s poslancami, ktorí ostali v kluboch.

Napriek tomu, že vládna koalícia sa už dokázala dohodnúť na štátnom rozpočte na rok 2005, priechodnosť zákona si musí menšinová koalícia zabezpečiť definitívne až v parlamente. Vzhľadom na avizovaný nesúhlas opozície sa tak kľúčom na prijatie štátneho rozpočtu stávajú zase hlasy nezávislých poslancov okolo Miroslava Abelovského. A tí vstúpia do rokovaní s jasnou podmienkou: časť peňazí musí smerovať do regiónov, odkiaľ pochádzajú. "Je to legitímna požiadavka," avizoval pre HN predseda poslaneckého klubu SDKÚ Milan Hort. Podľa neho je úplne prirodzené, že každý z týchto poslancov chce pomôcť svojmu regiónu.

Rozsiahle požiadavky
Rokovanie so skupinou nezávislých poslancov už avizoval predseda vlády SR a SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Jedna z podmienok Abelovského a spol. - udržanie schodku verejných financií na úrovni 3,4 percenta HDP, Koaličná rada už schválila. Na rade sú tak jednotlivé požiadavky: Ivan Kiňo bude požadovať vyššiu podporu regionálneho školstva v Banskej Bystrici, Igor Pinkava očakáva zlepšenie "katastrofálnej" dopravnej situácie v Trnave a Ladislav Polka bude presadzovať finančnú podporu Kysúc a zo Záhoria. Tento poslanec má ešte záujem o programy, spojené s bezpečnostnou situáciou na Slovensku. V odlišnej situácii je Robert Nemcsics, ktorý po krátkej koketérii so Slobodným fórom (SF) zvažuje vstup do poslaneckého klubu SDKÚ. Bývalý prominent ANO zdôrazňuje podporu rozvoja investícií, ale aj vytvorenie takých pravidiel, ktoré obmedzia nerovnomerné investície do slovenských regiónov.
Naopak, ponuku na rokovanie ešte nedostalo SF. Poslanec Branislav Opaterný však avizuje, že ak ponuku dostanú, navrhnú prioritne zníženie výdavkov aj príjmov štátu. Signály o presadzovaní požiadaviek nezávislých zatiaľ podpredseda ANO Ľubomír Lintner nemá, ale problémy pri ďalšom požadovanom prerozdeľovaní peňazí nevylučuje. "Je to pre mňa jeden z otáznikov rokovania," povedal. Loajalitu k poslaneckému klubu zatiaľ nepovažuje za hendikep Tomáš Galbavý (SDKÚ). "Nie je pravda, že nemôžem pre svoj región nič získať," bráni sa tento poslanec. Napriek tomu priznáva, že svoje návrhy nemôže presadzovať s takým dôrazom ako nezávislí poslanci.

(Ne)výhoda nezaradených
Špecifická vyjednávacia pozícia nezávislých poslancov však znepokojuje niektorých analytikov. "Tá situácia je naozaj povážlivá," tvrdí sociologička Oľga Gyarfášová. Podľa nej je v parlamente príliš veľa nezaradených poslancov, a tí si môžu diktovať podmienky. Gyarfášová však upozorňuje - takáto výhoda je krátkodobá. Ako totiž pripomína, poslanec, ktorému záleží na ďalšom politickom osude, zostane členom poslaneckého klubu. "Tak má oveľa väčšiu šancu sa dostať opäť na stranícku kandidátku." Obavy z kupčenia s hlasmi a zvýhodňovania nezávislých poslancov hodnotí zdržanlivejšie politológ Erik Láštic. "Rokovania s nezávislými poslancami sú štandardné vo všetkých krajinách, kde je podobná situácia ako v SR." Ako modelový príklad označil v tejto súvislosti Írsko, kde vládne strany uzatvárajú s nezávislými dohody o podpore pri jednotlivých zákonoch.

Čo žiadajú niektorí nezávislí od koalície:
- Polka (podpora regiónov Kysúc a Oravy)
- Kiňo (peniaze pre regionálne školstvo v Banskej Bystrici)
- Igor Pinkava (zlepšenie dopravnej situácie v Trnave)
- Robert Nemcsics (podpora investícií a ich rovnomerné prerozdelenie)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:38