StoryEditor

Štefan Harabin: Z Roberta Fica by bol skvelý sudca alebo prokurátor

17.07.2006, 00:00
Uvažuje o zrušení Špeciálneho súdu. Justícia nie je pokusné laboratórium, hovorí minister spravodlivosti Štefan Harabin v pokračovaní seriálu rozhovorov HN s novými členmi vlády.

Na poste šéfa Najvyššieho súdu má na konte viacero káuz. Sám však tvrdí - išlo o mediálne hry, úrady žiadne porušenie zákona z mojej strany nenašli. Rýchlejšie rozhodnutia súdov chce zabezpečiť zvýšením počtu sudcov a úpravami trestných kódexov. Uvažuje o zrušení Špeciálneho súdu. Justícia nie je pokusné laboratórium, hovorí minister spravodlivosti Štefan Harabin v pokračovaní seriálu rozhovorov s novými členmi vlády.

Prečo ste prijali ponuku ĽS-HZDS na post ministra spravodlivosti?
- Viedol ma k tomu súčasný stav justície. A nebola to iba ponuka HZDS, ale aj ostatných koaličných partnerov.
Stanete sa teraz členom ľudovej strany?
- Pozrite, nikdy som nerozhodoval žiadnu kauzu spájanú s ĽS-HZDS a ani s inou politickou stranou. S niektorými predstaviteľmi nielen tejto politickej strany sa poznám. Ale nemám s nikým z politikov nadštandardné vzťahy. Viacerých si vážim, ako napríklad premiéra Roberta Fica, z ktorého pre jeho vedomosti z práva a logiku by bol skvelý sudca alebo prokurátor. Po skončení funkcie ministra sa hodlám vrátiť k súdeniu. Nemienim vstúpiť do žiadnej politickej strany.
Čím si vysvetľujete, že médiá vás označili za najkontroverznejšieho z nových ministrov?
- To sa musíte opýtať tých, ktorí ma takto označujú. Lebo napríklad rakúska agentúra APA uviedla, že som mal spory s kresťanskodemokratickými ministrami, ale pred odborníkmi som si svoje názory vedel vždy obhájiť. A tu treba hľadať korene, prečo som takto vykresľovaný. Ja som sa začal proti nepravdivým tvrdeniam brániť. A na domácich súdoch som bol zatiaľ vždy úspešný. Takže neočakávam, že niekto, kto prehral a musel mi zaplatiť odškodné, že sa teraz polepší a začne písať o mne objektívne.
Máte za sebou viacero káuz - rozdelenie šesť miliónov korún na mimoriadne odmeny či nehospodárne nakladanie s majetkom súdu alebo likvidácia počítačov - podozrenia polície sa však nepotvrdili. Čo za tým podľa vás bolo?
- Išlo o mediálne hry, pretože Úrad boja proti korupcii, ani špeciálny prokurátor nezistili žiadne porušenie zákona z mojej strany. Musím s pokorou priznať, že moje reakcie, najmä mediálne vystúpenia, neboli vždy správne načasované. Neskoro som totiž pochopil, že kampaň živenú politikmi nemôžem na verejnosti ustáť. Na Najvyššom súde SR sú teraz problémy s chýbajúcou technikou za tuším skoro dva milióny korún. Je isté, že keby sa to stalo za mojej éry, tak ma novinári s politikmi ukrižujú. A keďže nie je politická objednávka, dnes nikto nenapáda v médiách predsedu Najvyššieho súdu. Ale na mňa platil v médiách iný meter.
Počas voľby nového predsedu Najvyššieho súdu sa v roku 2003 objavili podozrenia z korupcie voči vašej osobe. V tom čase ste povedali, že sú za tým ľudia, ktorí si neprajú, aby ste boli zvolený za predsedu súdu. Môžete ich konkretizovať?
- K tomu sa už nechcem vracať. Za tým čo som vtedy povedal, si stojím.
Aký osud čaká Špeciálny súd?
- Vznik Špeciálneho súdu sprevádzalo politické rozhodnutie, napriek záporným vyjadreniam celej rady odborníkov. Je pravdou, že ak sa vláda po odbornej diskusii rozhodne, dôjde možno k jeho zrušeniu a ak to parlament odobrí, tak zanikne. Politici hovoria o dverách pre mafiu a podobne. Tým iba urážajú celý rad sudcov, ktorí každý deň bez výhod a ochrany trestajú ťažkých a nebezpečných zločincov. Jedno je isté, Špeciálny súd - ak má ďalej zostať - by sa mal zaoberať práve mafiou, organizovaným zločinom. To doposiaľ pojednávajú sudcovia na bežných súdoch za bežný plat bez ochrany štátu. A právoplatne uzavreté prípady Borženský, Černák, Kromka hovoria o statočnosti týchto "obyčajných" sudcov. A tak sa mi vidí nespravodlivé, aby niekto bral za rovnaké rozhodovanie niekoľkonásobne vyšší plat.
Bola vôbec potrebná táto inštitúcia?
- Patril som medzi kritikov tejto inštitúcie. To netajím, ale je tam rozpojednávaných niekoľko rozsiahlych káuz, investovaných viac ako 300 miliónov korún. Takže jeho okamžité zrušenie by bolo katastrofou. Stačilo vytvoriť pri každom krajskom súde jeden špecializovaný senát so zvýšenou ochranou. Špeciálny súd sa pritom personálne začal zapĺňať až po obrovských platoch, čiže nešlo o výber, ale o nábor. Nie je teda pravdou, že je tam sudcovská elita, čo do kvality, ako sa to z čisto politických dôvodov podsúvalo verejnosti. Platy od 160-tisíc korún sa stali veľkým lákadlom. Proste špeciálni sudcovia musia súdiť aj za rovnaký plat ako ostatní.
Mienite prehodnotiť rušenie súdov v rámci optimalizácie?
- Opäť sa odvolám na audit. Už som viackrát uviedol, že justícia nie je pokusné laboratórium.
Máte recept, aby sa urýchlilo konanie súdov?
- Zvýšiť počet sudcov. Okrem toho má teraz pán generálny prokurátor niekoľko zmien kódexov, ktoré ukázala prax. Umožnia zrýchliť konanie. Treba ich prijať čo najskôr. Okrem toho zase aj sudcovia musia mať disciplínu a pracovné tempo. Nemôžu si dovoliť byť leniví a bez zjavnej príčiny nepojednávať.
Už ste avizovali, že chystáte zmeny poslednej rekodifikácie trestného práva. V ktorých oblastiach?
- Prvé nedostatky sa krátko po zavedení trestných kódexov ukázali najmä pri využívaní nových inštitútov, ktoré mali prokurátorom slúžiť práve na urýchlenie trestného procesu. Ide napríklad o "superrýchle" vyšetrovanie, umožňujúce skončiť menšie kauzy do 48 hodín. Nedopracovaný je aj inštitút dohodovacieho konania, ktoré umožňuje prokurátorovi uzavrieť prípad bez súdneho procesu dohodou s obvineným, ak sa k skutku prizná. Tieto spôsoby mohli doteraz prokurátori a sudcovia využiť len v ojedinelých prípadoch.

Čo môžeme čakať od nového ministra
- audit justície
- personálny a výkonnostný audit Špeciálneho súdu a jeho prípadné zrušenie
- korekcia nových trestných kódexov
- zvýšiť počet sudcov

01 - Modified: 2003-03-21 15:39:05 - Feat.: 0 - Title: Podnikanie pre vysokoškolákov 02 - Modified: 2003-03-21 15:39:30 - Feat.: 0 - Title: Nové informačné centrum 03 - Modified: 2003-03-21 15:39:57 - Feat.: 0 - Title: Umením je udržať si zákazníka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:14