StoryEditor

V KDH sa bojuje o ďalšie kreslo

22.02.2007, 23:00

Boj o budúce vedenie KDH graduje. Po ohlásenom zápase o post lídra hnutia odštartoval súboj o druhú najdôležitejšiu pozíciu v strane -- podpredsedu pre ekonomiku. Vladimír Palko, ktorý je zatiaľ jediným oficiálnym kandidátom na post predsedu KDH, včera predstavil svoju druhú "pravú ruku" -- donedávna riaditeľ mediálneho odboru KDH a zástupca hnutia v Prezídiu FNM Milan Krajniak. Svojej pozície sa však nemieni vzdať ani súčasný ekonomický podpredseda KDH Július Brocka. Ten včera HN potvrdil, že sa o ňu bude uchádzať opäť. "Nevidím dôvod, prečo by som sa nemal o funkciu opätovne uchádzať."
Prekvapené KDH
Krajniaka si Palko vybral, pretože už v minulosti spolupracovali pri tvorbe ekonomického programu KDH. "Napríklad v roku 2001 na programe zníženia nezamestnanosti Veľký tresk a v roku 2002 to bol práve on, kto priniesol projekt rovnej dane." Šéfku poslancov KDH Máriu Sabolovú Krajniakova kandidatúra prekvapila. "Neviem, či Milan Krajniak sa venoval ekonomickým veciam tak, ako je prezentované. Nikdy to nebol človek, ktorý by aktívne vstupoval do práce KDH." Politológ Peter Horváth si nemyslí, že sa Palko pri výbere Krajniaka rozhodol správne. "Mal si vybrať človeka s vyšším ekonomickým renomé." Podľa neho má väčšie šance Brocka, ktorý je viac známy ako ekonomický expert KDH. Osud oboch kandidátov však bude závisieť od toho, ako dopadne voľba predsedu.
Napätie rastie
Včerajšia prezentácia Palkovho kandidáta na podpredsedu a časti ekonomického programu pritom opäť odkryla napäté vzťahy v KDH. Vedenie KDH nepustilo Palka na pôdu centrály -- novinárov si tak pozval na Bratislavský hrad. "Rešpektujem takéto rozhodnutie, ale nepripisujem tomu nijaký význam," povedal pre HN. Súčasné vedenie KDH pritom rozhorčilo Palkovo správanie. "Nepovažujem to za správne, aby sa vnútrostranícke veci prezentovali cez tlačové konferencie," reagovala Sabolová.
Súčasný predseda Pavol Hrušovský zatiaľ oficiálne nepovedal, či sa bude o svoju pozíciu uchádzať opäť. Mal by tak urobiť na budúci týždeň na rade KDH. V kuloároch sa pritom už špekulovalo, že Hrušovský kandidovať nebude a navrhne, aby KDH ďalej viedol Július Brocka. Ten to však zatiaľ rázne odmietol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:31