StoryEditor

Krajčí pre HN: Delta sa šíri rýchlo, testovať by sa mali aj očkovaní

23.10.2021, 00:00
Exminister zdravotníctva a poslanec za OĽaNO Marek Krajčí tvrdí, že hygienici rezignovali na trasovanie, a preto máme málo PCR testov.

Nemocnice prijímajú aj 100 covidových pacientov denne, ako to hodnotíte?
Nárast tretej vlny u nás je naozaj rýchly, aj v porovnaní s inými krajinami. Pravdepodobne to má súvis s určitými opatreniami, ktoré sme mali nastavené inak ako naši susedia. Je relevantné porovnávať sa s Maďarskom alebo Českom, kde bola silná úroveň druhej vlny a obidve tieto krajiny boli na tom mierne horšie aj čo sa týka počtu úmrtí, no teraz majú lepšiu epidemiologickú situáciu.

My sme druhú vlnu zvládli relatívne dobre v nemocniciach, hoci sme mali veľa úmrtí. Premorenie našej spoločnosti bolo relatívne veľké, čo by mohla byť dobrá devíza do tretej vlny. No ukazuje sa, že nie až tak. Dôvod je, samozrejme, najmä to, že máme nízky podiel zaočkovaných ľudí. Momentálne, žiaľ, sme na treťom mieste odspodu, najhoršie je na tom Bulharsko, Rumunsko a my sme na úrovni s Chorvátskom.

Keď hovoríte, že je to aj o opatreniach, ktoré sme mali inak nastavené, tak skúste byť konkrétny. Čo sa mohlo spraviť a neurobilo sa?
V Česku sa napríklad viac dbalo, aby sa nárast tretej vlny zachytil práve v školách. My sme antigénové testy mali nakúpené, boli to tie, ktoré sa mali používať na samotestovanie, záujem rodičov bol enormný. Ale napriek tomu, že sa hovorilo o tom, aby sa pretestovali aspoň žiaci, ktorí sa chcú, ministerstvo školstva im to v podstate neumožnilo. Distribúcia testov sa začala veľmi neskoro a aj spôsob objednávania bol taký, že niektorí rodičia mali len dva dni na to, aby do Edupageu zapísali svoj záujem. Mnohí, ktorých poznám, to nestihli. Problém bol aj v tom, že deti nedostali testy načas a školský rok sa u nás začal s nepretestovanými deťmi. Nehovorím, že museli byť pretestovaní všetci, ale mrzí ma, že sa to nepodarilo tým, ktorí sa chceli, lebo to považovali za potrebné.

Treba však povedať, že v septembri boli aj opozičné protesty či návšteva pápeža. To nezhoršilo situáciu?
To, čo môže spôsobiť takýto rýchly nárast, je mobilita. Vie sa, že síce s menšou vírusovou náložou, ale aj očkovaní môžu roznášať toto ochorenie, často sú asymptomatickí. Miešať očkovaných s testovanými neočkovanými môže byť nebezpečné. Ale napríklad pri návšteve pápeža to bolo dobre vymyslené práve v tom, že neočkovaní boli v samostatných sektoroch. Tu musím pochváliť hygienikov,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-16 15:39:20 - Feat.: 0 - Title: Krajčí vyzýva na masívne testovanie. Slabo využívame antigény a netrasujeme, vyčíta v HNtelevízii 02 - Modified: 2021-10-17 13:21:46 - Feat.: 0 - Title: Ďalšie celoplošné testovanie? Igor Matovič ho opäť pripustil, Lengvarský vraj nezvláda situáciu
01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:03