StoryEditor

Stále cítiť následky socializmu

26.03.2007, 00:00

Rakúska štátna občianka. Po prijatí ponuky riadiť jednu z významných bankových inštitúcií na Slovensku prežíva väčšinu svojho času za rakúsko-slovenskými hranicami. Dnes dokonca pomýšľa aj na to, že by na Slovensku strávila aj svôj dôchodok. Reč je o predsedníčke predstavenstva a generálnej riaditeľke Slovenskej sporiteľne Regine Ovesny-Straka. "O tom, že sa mi tu žije dobre, svedčia roky, ktoré som tu strávila."
Straka priznáva, že Slovákov si obľúbila pre ich srdečnosť, pracovitosť a ochotu učiť sa nové veci. Sú však okolnosti, ktoré u nás hodnotí negatívne. Tvrdí, že na Slovensku stále cítiť následky socializmu a zmien režimov. "Je tu však veľa nových príležitostí. Človek môže oveľa viac dosiahnuť ako pred dvadsiatimi rokmi."
Rakúšanka žijúca na Slovensku pripomína, že Slováci pomaly začínajú cítiť dopady často bolestivých reforiem, hoci je to beh na dlhé trate. Je presvedčená, že životná úroveň u nás stúpa. Naopak, o Rakúšanoch hovorí, že niekedy má pocit, že sa majú až príliš dobre. Na rozdiel od Slovákov preto nie sú podľa nej naklonení zmenám. "Nie sú zvyknutí na to, že sú obdobia, kedy štát musí šetriť."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:04