TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Predĺženie električkovej trate v Petržalke je pod zvýšeným dohľadom Bruselu, tvrdí Remišovej rezort

20.10.2021, 14:14
Autor:
TASRTASR
Vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) v uplynulých dňoch opakovane vyjadrila pochybnosť, či mesto Bratislava stihne dokončiť výstavbu predĺženia električkovej trate v hodnote zhruba 103,5 milióna eur v období dvoch rokov.

Projekt predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku Bosákova - Janíkov dvor je pod zvýšeným dohľadom zo strany Európskej komisie. Nadväzuje totiž na prvú etapu výstavby električkovej trate v Petržalke (Jesenského – Jungmannova) tiež financovanej z eurofondov.

Realizácia predĺženia trate sa totiž očakávala plynule po ukončení prvej etapy. Uviedli to z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) v uplynulých dňoch opakovane vyjadrila pochybnosť, či mesto Bratislava stihne dokončiť výstavbu predĺženia električkovej trate v hodnote zhruba 103,5 milióna eur v období dvoch rokov.

"Keďže obdobie oprávnenosti výdavkov sa končí v roku 2023," skonštatovalo MIRRI.

Fázovanie projektu, ktoré spomína bratislavský magistrát, nie je podľa rezortu automaticky garantované. "Je to pomerne komplikovaný proces, ktorý je potrebné náležite odôvodniť a odkomunikovať s riadiacim orgánom, ministerstvom dopravy, MIRRI a taktiež dohodnúť s EK," spresnilo ministerstvo.

Pokiaľ by sa projekt električkovej trate fázoval, v novom programovom období 2021-2027 nie je podľa Remišovej zaručené, že finančné prostriedky na druhú fázu budú. "Keďže finančné prostriedky na náročné infraštruktúrne stavby na nové eurofondové obdobie sú obmedzené," podotkli z rezortu.

V prípade fázovania projektu električkovej trate bude podľa ministerstva potrebné voľnú čiastku, ktorá vznikne preložením druhej fázy projektu do budúcnosti, nahradiť pripravenými projektami.

"Aj v prípade, ak by to boli bratislavské projekty, sa tieto projekty však musia nachádzať vo vysokom stave pripravenosti," upozornili z MIRRI. Ideálne by podľa rezortu malo byť ukončené verejné obstarávanie a musia byť pripravené do okamžitej implementácie tak, aby sa stihli zrealizovať a zúčtovať do konca roka 2023.

Mesto Bratislava sa ohradzuje voči tvrdeniam, že má alebo môže mať problém s čerpaním eurofondov. Naopak, deklaruje, že je na prečerpanie plného objemu financií do konca roka 2023 maximálne pripravené.

"Bratislava je plne pripravená využiť všetky eurofondy súčasného programového obdobia schválené hlavnému mestu, a to aj v situácii, ak by druhá etapa električkovej trate do Petržalky nebola v roku 2023 v plnej miere dokončená," uviedla hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Magistrát tvrdí, že nie je pravda, čo opakovane tvrdí Remišová, že v prípade fázovania projektu predĺženia petržalskej električkovej trate zostanú voľné eurofondy, ktoré sa nestihnú využiť.

"Hlavné mesto má už teraz pripravené dopravné projekty v objeme viac ako 200 miliónov eur, ktoré je možné zrealizovať do roku 2023, o čom existuje aj dohoda s ministerstvom dopravy. Podstatné je, ako rýchlo dokáže štát tieto žiadosti o nenávratné finančné príspevky spracovať," uviedla Rajčanová.

Zmluva na realizáciu druhej etapy električkovej trate v Petržalke je podľa mesta krátko pred podpisom a harmonogram prác počíta s termínom ukončenia prác do konca roka 2023.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 15:42