Roman MikulecTASR/M. Baumann
StoryEditor

Mikulec reaguje na výpoveď Santusovej na detektore lži. Vyšetrovateľke neverí

19.10.2021, 19:32
Autor:
redredsimsim
Ministrovi vnútra Romanovi ​Mikulcovi sa nepozdávajú okolnosti, za akých Diana Santusová testy robila.

Minister vnútra Roman Mikulec reagoval, že neverí vyšetrovateľke Diane Santusovej ani po výpovedi na detektore lži. To, že ho dvakrát absolvovala, sme informovali v pondelok na HNonline.sk. O reakcii Mikulca informoval denník SME.

Vyjadrenie ministra Mikulca môžete sledovať v čase 2:34:10: 

​Mikulcovi sa nepozdávajú okolnosti, za akých testy robila. „Je to historicky prvýkrát, keď príslušník Policajného zboru absolvoval psychofyziologické overenie pravdovravnosti inde ako v Kriminalisticko-expertíznom ústave Prezídia Policajného zboru,“ reagovala pre sme.sk hovorkyňa ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Ak by boli na polygrafe (pochybnosti) vyvrátené, potom by bolo na mieste v prípade ďalších tlakov hovoriť o zvláštnych a nečestných praktikách vysokých policajných funkcionárov," povedal Mikulec už predtým v auguste. Minister vnútra tvrdí, že si teraz vyžiada odborné stanovisko od príslušného útvaru, a potom sa rozhodne, ako bude ďalej postupovať.

Zásah proti krivo vypovedajúcim svedkom

Vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby sa do pozornosti verejnosti dostala ako šéfka špecializovaného tímu, ktorý sa zaoberá kauzou okolo údajnej manipulácie výpovedí kľúčových svedkov závažných prípadov. V prvom kole čelili v tejto veci obvineniu muži známi z prostredia bratislavského podsvetia Matej Zeman a Csaba Dömötör či niekoľkokrát právoplatne odsúdený podnikateľ Peter Petrov.

Keď sa troch menovaných chystal Santusovej tím zhruba v polovici júla tohto roka zadržať, akcia dopadla fiaskom. V putách skončil len jeden z nich. Išlo o člena skupiny takáčovcov Csabu Dömötöra, ktorý sa napokon priznal, že v prípade okolo bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa skutočne nehovoril ako svedok celkom pravdu. Zvyšných dvoch obvinených, Zemana a Petrova, sa nepodarilo zatknúť.

Pokyny zhora

Ako sa neskôr ukázalo, mohlo sa tak stať aj pre zásah vtedajšieho policajného prezidenta Petra Kovaříka, ktorý už rozbehnutú akciu prerušil. Urobil tak na žiadosť ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý sa zas vyjadril, že Kovaříka kontaktoval na podnet bližšie nešpecifikovaných novinárov.

Po akcii bola Santusová stiahnutá z pozície vedúcej skupiny. Zároveň sa začalo niekoľko kontrol. Hoci minimálne jedna z nich dopadla v jej prospech, minister vnútra nariadil ďalšiu. Osud a pozícia vyšetrovateľky záviseli i od testu na detektore lži. Aj keď jeho výsledky sú už známe, čo bude so Santusovou ďalej, zatiaľ nevedno. Ministerstvo vnútra na túto otázku nereagovalo. V súvislosti s prerušenou akciou proti krivo vypovedajúcim svedkom čelí problémom aj bývalý policajný prezident Peter Kovařík, ktorý je obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa.

01 - Modified: 2021-08-11 13:03:14 - Feat.: 0 - Title: Odvolaná Santusová poslala list politickým špičkám: Niektorí vyšetrovatelia slepo veria v kajúcnikov 02 - Modified: 2021-09-10 20:54:43 - Feat.: 0 - Title: Podľa kontroly vyšetrovateľka Santusová nepochybila. Minister ju plánuje preveriť znovu 03 - Modified: 2021-09-11 09:32:34 - Feat.: 0 - Title: NAKA ide po známych menách. Zurian či Santusová mali založiť zločineckú skupinu, jej hlavou má byť pán X
01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy 05 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:23