StoryEditor

Kauza Karlin na začiatku

12.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Korupčný prípad exposlanca Národnej rady SR Gabriela Karlina a bývalého riaditeľa Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milana Mráza sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici Roman Púchovský nedokončí. Po tom, čo Púchovského Súdna rada SR v pondelok preložila na Špeciálny súd, spis v medializovanej kauze dostane iný sudca a ten bude musieť pojednávať úplne od začiatku.
V prípade, ktorý sa začal v novembri 2003, Púchovský rozhodol 9. mája minulého roku. Poslanca uznal za vinného z bratia úplatku pol milióna korún a odsúdil ho na rok väzenia a na peňažný trest stotisíc korún. Mráza spod obžaloby oslobodil. Proti verdiktu sa odvolala prokuratúra i poslanec.
Smer Špeciálny súd
Odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici vo februári 2006 rozhodol vec vrátiť prvostupňovej inštancii na doplnenie dokazovania. Púchovský sa medzitým stal najúspešnejším kandidátom výberového konania na sudcu Špeciálneho súdu a Súdna rada ho preložila na tento súd.
Úplatok za telocvičňu
Korupčná aféra poslanca a riaditeľa súvisí s výberovým konaním dodávateľa na dostavbu telocvične pre strednú školu v Žiari nad Hronom, ktorej zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj. Pol milióna podľa obžaloby vyžiadal poslanec od podnikateľa Juraja Hromadu pre riaditeľa úradu župy za to, že ovplyvní výberové konanie v jeho prospech. Mráz tvrdí, že nič také neurobil a je nevinný.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 01:23