Prezidentka Zuzana Čaputová prevzala záštitu nad Filmovým festivalom inakostiTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prezidentka vymenovala nových generálov. Je medzi nimi aj kozmonaut Ivan Bella

19.10.2021, 10:32
Autor:
TASRTASR
Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl prezidentka poďakovala vojakom nielen za profesionálne kvalitný výkon vojenskej služby.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vymenovala plukovníkov Alexandra Kollárika a Slavomíra Verčimáka do vojenskej hodnosti brigádneho generála. Generálmajora Vladimíra Šimka povýšila do hodnosti generálporučíka.

Brigádnym generálom vo výslužbe sa stal doterajší plukovník vo výslužbe a prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella.
Vymenovanie a povýšenie má podľa hlavy štátu veľký spoločenský význam. Vníma to ako prejav toho, že sa kontinuálne zlepšuje pripravenosť ozbrojených síl na plnenie ich ústavnej a zákonnej misie.

Ako hlavná veliteľka ozbrojených síl prezidentka poďakovala vojakom nielen za profesionálne kvalitný výkon vojenskej služby, ale aj za široký rozsah pomoci občanom a podporu iným rezortom v boji s pandémiou ochorenia COVID-19 a jej následkami. "Ozbrojené sily aj v tejto súvislosti neustále dokazujú, že sú pevným a spoľahlivým prvkom systému obrany štátu, že sú príkladom v obetavej práci pre vlasť," ocenila Čaputová.

Od generálov prezidentka očakáva, že budú pokračovať v zabezpečovaní obrany a bezpečnosti Slovenskej republiky a v prípade potreby naďalej pomáhať obyvateľom. "Očakávam tiež, že budete podporovať zdravé civilno-vojenské vzťahy v našej demokratickej spoločnosti, šíriť dobré meno ozbrojených síl a formovať ich podľa potrieb obrany štátu a našich spojencov. Nie sú to malé očakávania, ale som presvedčená, že urobíte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste oprávnené očakávania verejnosti naplnili," vyhlásila Čaputová.

Verčimák sa v mene vymenovaných a povýšených vojakov poďakoval prezidentke sa prejavenú dôveru. Deklaroval ich pripravenosť a odhodlanosť byť tam, kde ich bude republika potrebovať.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:18