StoryEditor

Krčméry pre HN: Dušičky budú ešte voľné. V hre je však lockdown na Vianoce

18.10.2021, 17:16
Infektológ Vladimír Krčméry v rozhovore pre HN prezrádza aj informácie o nových liekoch proti koronavírusu, vakcínach, ktoré budú účinkovať aj niekoľko rokov. Zároveň upozorňuje, že politici by mali robiť aj nepopulárne rozhodnutia.

V nedeľu bolo online konzílium odborníkov. Ako to na Slovensku vyzerá?
Momentálne je situácia charakterizovaná vzostupom percenta pozitívnych testov. Vyzerá to, že ich máme dvetisíc až 2 500 denne, čo sa síce stabilizovalo, ale percento nám narastá. Znepokojuje nás to. A druhá vec, že máme takmer tisíc obsadených covidových lôžok a narastá nám počet mŕtvych a ťažkých stavov. Síce sme to čiastočne očakávali, ale čiastočne nie. Dúfali sme, že zaočkovanosť bude vyššia – medzi 50 až 60 percentami. Plus znepokojujú nás zápasy, kde dochádza k blízkym kontaktom. Počty narastajú trošku rýchlejšie, ako sme očakávali. Uvažujeme, že zatiaľ je síce automat funkčný, ale že ho prehodnotíme.

Takže budete obmedzovať mobilitu aj budúci týždeň na Dušičky, prípadne na Vianoce?
Ja si myslím, že na Dušičky to nebude potrebné, lebo to nebude také zlé. Zhoršovanie je postupné, takže nepredpokladám, že bude obmedzenie ako minulý rok. Čo sa týka Vianoc, tiež si nemyslím, lebo je to politicky ťažko priechodné. A tu zvíťazí politika, takže ak sa budú správať ako tesne pred voľbami, tak nebude žiadne obmedzenie. Pokiaľ však zistíme, že obsadenosť nemocníc a počty mŕtvych sú také, že to ľuďom začne prekážať, tak vtedy bude možno tlak väčší ako obava nesúhlasu. A môže dôjsť medzi Vianocami a Novým rokom ku kroku, ktorý obmedzí cestovanie alebo zhromažďovanie.

Keď hovoríte, že môže dôjsť, tak to je vaša rada či predstava?


Ja sa snažím radiť podľa svedomia, aj keď mi ľudia nadávajú. Takže hneď ako vznikne takýto trend a budeme to s analytikmi vedieť, tak začneme ako konzílium biť na poplach. Samozrejme, budeme to robiť tak, aby sme do toho zapojili aj médiá, aj tých, ktorí sú nepriame obete. A keď ten hlas všetkých nás bude dostatočne silný, tak si neviem predstaviť vládu, aby ho ignorovala....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:39