StoryEditor

Zásadne zmenil pohľad na Tatry pre ďalšie generácie. Čo skrýva spiaci gigant?

16.12.2017, 23:00
Generácie dnešných päťdesiatnikov a mladších si Tatry bez siluety mostíka nevedia predstaviť, keď sa narodili, mostík už stál.

Je to asi najfotografovanejší objekt vo Vysokých Tatrách, jeho silueta v Mlynickej doline fascinuje už takmer 50 rokov. Veľký skokanský mostík na Štrbskom Plese. Vidieť ho z veľkej diaľky, už z diaľnice pri obci Hybe sa otvorí pohľad na jeho konštrukciu. Dá sa rozpoznať na dlhé kilometre, keď prechádzate diaľnicou popod Tatry. Svojím spôsobom je to technický unikát. A je náš. Alebo nie?

Unikátnosť veľkého skokanského mostíka na Štrbskom Plese je už v jeho lokalite – patrí medzi tri najvyššie postavené mostíky sveta z hľadiska nadmorskej výšky. Hladina jazera Štrbské pleso je vo výške 1 350 metrov nad morom, čiže spodok mostíka je ešte o pár nadmorských metrov vyššie.

Čarovné Slovensko

​V trojke najvyššie postavených sú ešte dve olympijské strediská – skokanský areál v Pragelate (ZOH Turín 2006) a Courcheveli (ZOH Albertville 1992). Pragelato je jednotkou, spodok areálu je vo výške 1535 metrov nad morom, lenže v marci 2017 sa tamojšia mestská rada rozhodla mostíky demontovať, takže ich už môžeme zaradiť medzi neexistujúce. V Courcheveli v obci Le Praz je olympijský mostík v nadmorskej výške okolo 1 300 metrov. A Štrbské Pleso je približne na rovnakej úrovni.

Výber miesta bol jasný

Generácie dnešných päťdesiatnikov a mladších si Tatry bez siluety mostíka nevedia predstaviť, keď sa narodili, mostík už stál. Stavať začali v roku 1966.
Najslávnejšie obdobie tatranských mostíkov prišlo veľmi rýchlo po výstavbe – v roku 1970 počas majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní.

Ladislav Harvan (86) vtedy robil šéfa ochrany národného parku a stal sa aj podpredsedom organizačného výboru majstrovstiev sveta. „Výber pre miesto skokanského areálu bol jasný – pár desiatok metrov od neho bol pôvodný Jarolímkov mostík, nebol problém s majetkom, pozemkami. Mal som aj fotografie prvých ľudí, ktorí prišli a rozhodli, že svah je vhodný, nové mostíky budú tu. Výstavba sa nesústredila len na skokanský areál, vtedy sa stavalo množstvo vecí na Štrbskom Plese – elektrika, vodojem, plyn, cesty, zubačka, lanovky, hotel, bežecký areál, takže detailov o výstavbe mostíka už veľa nie je.“

TASR ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = carovne-slovensko, menuAlias = carovne-slovensko, menuRouteLevel0 = carovne-slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:45