StoryEditor

Andrej Danko: Je mi ľúto, že som nemohol zabrániť menovaniu Laššákovej a Mamojku

14.12.2017, 11:55
Šéf parlamentu Andrej Danko reaguje na dnešné vymenovanie troch ústavných sudcov prezidentom Andrejom Kiskom.

Jeden z dvojice Jana Laššáková a Mojmír Mamojka sa nemal stať ústavným sudcom, lebo obaja boli parlamentom zvolení ako uchádzači o jeden uvoľnený post na Ústavnom súde (ÚS) SR a prezident Andrej Kiska si mal z nich vybrať.

Vyhlásil to predseda NR SR a líder SNS Andrej Danko, ktorému je ľúto, že ich menovaniu nedokázal zabrániť.

Danko zdôraznil, že Laššáková a Mamojka boli vybratí parlamentom na jedno uvoľnené miesto na ÚS. "Vedeli, že jeden z nich dvoch sa ústavným sudcom stane a druhý musí strpieť, že sa ním nestane. To je základný princíp dvojnásobného počtu. Ak niekto hovorí, že ÚS zlúčil všetkých kandidátov, klame," odkázal Danko.

"Bolo porušené právo Národnej rady

Pripomenul, že v roku 2014 zanikli tri miesta na Ústavnom súde a parlament dvoma uzneseniami zvolil šesť kandidátov na tieto tri miesta. "To sú ale úplne iné miesta, časy a skupiny. Táto šestica musí strpieť, že polovica z nej sa sudcami stane a polovica nie. Neskôr zvolil Laššákovú a Mamojku na iné miesto. Nie je možné splietať tieto skupiny," tvrdí Danko, podľa ktorého je možný predpoklad, že pre postup prezidenta Kisku sa niektorí z nevymenovaných kandidátov môžu obrátiť na ÚS.

Tieto svoje výhrady predseda NR SR adresoval listom aj Kiskovi ešte v stredu (13.12.), prezident však Laššákovú aj Mamojku vymenoval. To, že nemá Danko pravdu, uviedli aj viacerí právnici.

"Dnes je trend, že právnici z opozície aj koalície sa zhodujú, že Danko pravdu nemá. Ale jeden z kandidátov Laššáková alebo Mamojka sa dnes ústavným sudcom stať nemal. Som presvedčený, že bolo porušené právo Národnej rady SR," odkázal.

Danko chce vyšperkovať proces

Danko chce do budúcna vyšperkovať proces v NR SR tak, aby bolo jasné, že sa nemôžu pliesť jednotliví kandidáti. V hre je aj možnosť, že bude žiadať o výklad Ústavy SR.

Prezident SR Andrej Kiska vo štvrtok menoval na návrh Národnej rady SR za ústavných sudcov Miroslava Duriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku.

Ústavný súd (ÚS) SR bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení. Menovaním trojice nových sudcov bol ukončený takmer tri roky trvajúci spor hlavy štátu s Národnou radou SR, kde mal Kiska vážne výhrady k odbornosti kandidátov zvolených v parlamente.

Talár ústavných sudcov si na 12 rokov obliekli doterajšia poslankyňa Národnej rady SR a bývalá členka strany Smer-SD Laššáková (65), bývalý poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD a akademik Mamojka (67) a notár a externý vysokoškolský pedagóg Duriš (51).

Laššáková a Mamojka boli pri voľbe v parlamente nominovaní v roku 2014 stranou Smer-SD, Duriš v roku 2015 Notárskou komorou Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 04 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:29