StoryEditor

Historický rozsudok: Rok väzenia pre poslanca

Rok väzenia a 100-tisíc korún. Taký je trest pre poslanca NR SR za ĽS-HZDS Gabriela Karlina za polmiliónovú korupciu. Včera o tom rozhodol Okresný súd v Banskej Bystrici. Karlin sa tak stal prvým poslancom, ktorého odsúdili počas funkčného obdobia.

Rozsudok ešte nie je právoplatný. Odvolal sa poslanec i prokurátorka. Tá nesúhlasí s verdiktom nad šéfom Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milanom Mrázom, ktorého samosudca na rozdiel od Karlina spod obžaloby oslobodil. Karlin hovorí o pasci a svojej nevine. "Dosiahol sa cieľ, s ktorým bol celý tento komplot urobený." Mráz, naopak, o dni pravdy a spravodlivosti. "Nič iné ako oslobodzujúci rozsudok som v právnom štáte ani neočakával." Už avizoval, že za štyri mesiace, ktoré si odsedel vo vyšetrovacej väzbe, bude žiadať odškodné.

Sudca verzus prokurátorka
Podľa sudcu si Karlin v roku 2003 vypýtal v jednom z banskobystrických hotelov od podnikateľa Juraja Hromadu úplatok 500-tisíc korún. Karlinove tvrdenia, že peniaze boli určené pre Mráza, sudca odmietol. Chýbajú na to dôkazy. Hromada v kauze vystupoval ako policajný agent. Peniaze, ktoré na stretnutie s Karlinom a Mrázom priniesol, polícia našla v poslancovom kufríku. Ako sa tam dostali? "Ja si to neviem vysvetliť," hovorí poslanec. Sudca označil za nelogické, že by boli pre Mráza. Ak by to tak vraj bolo, zrejme by si ich schoval sám u seba. "V miestnosti mal vlastnú príručnú tašku a bol aj v saku," konštatoval sudca. Podľa neho hrá v Mrázov prospech aj fakt, že s Hromadom nikdy netelefonoval a stretol sa s ním len raz - v kancelárii HZDS, kde oboch aktérov polícia zadržala. Prokurátorka si myslí opak: "Milan Mráz mal byť odsúdený v spolupáchateľstve."
Hromada, ktorý bol korunným svedkom prípadu, tvrdí, že Karlin je nevinný. Úplatok bol vraj určený pre Mráza, poslanec bol iba kontaktnou osobou. "Je mi z toho smutno," reagoval na verdikt súdu. Sudca označil Hromadu za nedôveryhodného svedka, pretože počas procesu niekoľkokrát zmenil výpoveď, zväčša v prospech Karlina. Záznamy z policajných odpočúvaní viaceré jeho výpovede nepotvrdili.

Strana zatiaľ čaká
Čo hovorí na odsúdenie svojho poslanca ĽS-HZDS? Rozsudok okresného súdu berie na vedomie, Karlina zatiaľ vyzývať, aby sa vzdal poslaneckého mandátu a členstva v strane, nebude. "To momentálne nepripadá do úvahy, pre nás je smerodajná až právoplatnosť rozsudku," vyhlásil pre HN podpredseda ĽS-HZDS Ján Kovarčík. Prípadom sa budú zaoberať orgány strany. Na právoplatnosť čaká aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský. "Len čo sa túto skutočnosť oficiálne dozviem, budem konať v zmysle ústavy a rokovacieho poriadku." Podľa ústavy poslanecký mandát zaniká v podobných prípadoch v deň, keď rozsudok nadobudne právoplatnosť. Hrušovský hovorí, že ho mrzí, že poslanec ĽS-HZDS spáchal trestný čin ako ústavný činiteľ. Minister spravodlivosti Daniel Lipšic pre TASR vyhlásil, že Karlinovo odsúdenie je signálom pre občanov, že boj proti korupcii sa netýka len malých rýb.
Analytici tvrdia: odsúdený poslanec by mal odstúpiť už teraz, aj pre stranu by to bolo lepšie riešenie. "Korupcia a politika dokopy nejdú. Korupcia znehodnocuje fungovanie demokratických inštitúcií," uviedol politológ Grigorij Mesežnikov. Od politických strán by očakával, že sa budú výraznejšie dištancovať od tých svojich členov, ktorí sa dostanú do podozrení. Prečo to nerobia? "Asi to vnímajú tak, že ak by postupovali veľmi rýchlo a zbavovali sa svojich členov, mohlo by to posilniť presvedčenie verejnosti, že trestný čin sa naozaj stal a že strana s tým má niečo spoločné," ponúka možné vysvetlenie politológ.

Predražená stavba?
Spomínaný polmiliónový úplatok mal Hromada dať za sprostredkovanie lukratívnej zákazky na dostavbu telocvične. Tá bola skolaudovaná už minulý rok, až teraz sa však objavili podozrenia, že sa stavba neopodstatnene predražila o 2,7 milióna korún. "Keďže na úrade vznikli pochybnosti o správnosti fakturácie, požiadali sme o znalecký posudok," uviedla hovorkyňa BBSK Eva Berčíková. Hromada sa bráni - posudok je účelový. "Keď sme stavbu robili, všetko schvaľoval úrad. Teraz, keď je všetko dokončené, zrazu tvrdia, že som stavbu predražil." Úrad sa teraz oboznamuje s posudkom, potom chce požiadať zainteresovaných, aby sa k posudku vyjadrili. Až potom určí ďalší postup. Na problémy vo sfére verejného obstarávania upozorňoval aj hlavný kontrolór BBSK. Za rok 2004 zaznamenal 17 zistení o porušení zákona. Vo väčšine prípadov chýbala dokumentácia o uskutočnenom verejnom obstarávaní.

Čo sa stalo v Karlinovej kancelárii
- Podnikateľ Hromada sa s Karlinom a Mrázom stretol 25. novembra 2003 v poslancovej kancelárii. S tým, že Karlin bude na stretnutí vraj nerátal. Predpokladal, že poslanec ich len zoznámi a ukáže im voľnú miestnosť. "Nepočítal som s tým, že Karlin bude pri tom sedieť."
- Podnikateľ podľa svojich slov peniaze položil pred Mráza na stôl. "Ešte chvíľu sme debatovali, peniaze boli na stole, a potom sme sa rozišli," hovorí. Kto z aktérov prípadu vložil označenú obálku do Karlinovho kufríka si však Hromada nespomína.
- Poslanec v minulosti tvrdil, že bol v čase odovzdania úplatku na WC. Podľa Hromadu bol, naopak, po celý čas v miestnosti.
- Karlina a Mráza zadržala polícia bezprostredne po prebratí úplatku.

Kto je Gabriel Karlin
- Za socializmu pracoval ako predseda JRD v Želovciach.
- Členom ĽS-HZDS sa stal po fúzii Roľníckej strany Slovenska s Mečiarovým hnutím.
- Poslancom Národnej rady SR sa stal po voľbách 2002.
- Bol krajským predsedom HZDS v Banskej Bystrici. Po prepuknutí korupčnej aféry bol zo straníckych funkcií v HZDS odvolaný.
- Vlastnil firmu na výrobu džúsov Seliko. V roku 1996 figuroval medzi konateľmi spoločnosti Vinako, ktorá kúpila od FNM časť štátneho podniku Víno Nitra.

01 - Modified: 2003-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prevádzkový zisk RWE vzrástol o 12 %
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 20:43