StoryEditor

Rajtár reagoval na vážne obvinenie. Kaliňák vedome pred celým národom klamal, tvrdí

14.12.2017, 08:58
Autor:
TASRTASRchocho
Poslanec SaS sa vyjadril k obvineniu, ktoré vzniesol minister vnútra Robert Kaliňák na mimoriadnej schôdzi parlamentu.

"Vedenie strany Smer-SD je v koncoch, nedokážu vyvrátiť závažné obvinenia na osobitne osobu Roberta Kaliňáka," vyhlásil na svojej tlačovej besede poslanec SaS Jozef Rajtár. "Namiesto toho sa venujú opozícii a jej očierňovaniu," dodal.

Hlasovania som sa nezúčastnil, tvrdí Rajtár

Reagoval na obvinenie, ktoré vzniesol minister vnútra Robert Kaliňák na mimoriadnej schôdzi parlamentu, kde sa rokovalo o jeho odvolaní.

"Robert Kaliňák o mne vyhlásil, že som hlasoval za odpredaj pohľadávky vo výške nejakých minimálne štyroch miliónov za pár tisíc, za sumu 16 - 17 tisíc. Vyžiadal som si zo Slovenskej konsolidačnej, kde som bol zopár mesiacov v dozornej rade a túto funkciu som vykonával bezplatne, vysvetlenie a výsledky hlasovania," vyhlásil Rajtár.

Dokument, ktorý Rajtár následne prezentoval, má dokazovať, že sa na hlasovaní nezúčastnil.

HNtelevízia

"Takto hlasovala o spomínaných pohľadávkach dozorná rada. Zúčastnili sa jej jej členovia, okrem mňa," povedal poslanec SaS. "Inak povedané, s odpredajom spomínaných pohľadávok Slovenskej konsolidačnej nemám nič spoločné," vyhlásil a dodal, že "Kaliňák tak vedome pred celým národom klamal."

"Pán poslanec Rajtár by sa mal prestať zbavovať zodpovednosti. Bol súčasťou dozornej rady Slovenskej konsolidačnej so všetkými povinnosťami, ktoré mu vyplývajú zo zákona. A dozorná rada tento predaj schválila. A v prvom rade by mal vysvetliť podvod, akým spôsobom mohol byť súčasťou dozornej rady, keď si tento post vyžaduje vysokoškolské vzdelania II. stupňa, ktoré pán poslanec nemá. Tak kto tu klame?!" odkázal Kaliňák cez svoj tlačový odbor.

Rajtár žiada väzobné stíhanie Bašternáka

Rajtár na tlačovej besede tiež oznámil, že na Bašternáka dáva trestné oznámenie, v ktorom žiada aj jeho väzobné stíhanie. V podnete adresovanom Generálnej prokuratúre SR hovorí o podozreniach zo spáchania viacerých skutkov. Menuje obzvlášť závažný trestný čin podvodu, subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

Väzobné stíhanie navrhuje preto, že "tak, ako aj v Kočnerovom prípade totožnom s týmto Bašternákovým, hrozí ďalšie pokračovanie v trestnej činnosti, ovplyvňovanie svedkov, zbavovanie sa dôkazov, prepisovanie firiem".

Ďalej podľa Rajtára hrozí, "že sa neznámy páchateľ a spolupáchateľ Ladislav Bašternák, ako aj Marián Kočner budú vyhýbať trestnému stíhaniu a budú ho ovplyvňovať cez kontakty, ktorými sa verejne chvália a prezentujú na súdoch, prokuratúre a polícii, a budú tak mariť vyšetrovanie a spravodlivosť".

V súvislosti s výzvou, aby minister vnútra vysvetlil, prečo ešte neukončili vyšetrovanie Bašternáka, Kaliňák pripomína, že ani on, ani poslanec NR SR nie je orgán činný v trestnom konaní.

01 - Modified: 2022-04-28 08:34:53 - Feat.: - Title: Petková zo Zastavme Korupciu: Fico nie je whistleblower. Vyšetrovatelia majú v prípade Kaliňáka silnejšie dôkazy 02 - Modified: 2022-04-27 07:25:56 - Feat.: - Title: Kaliňákov blízky človek: pracoval na vnútre a od firmy obvineného exministra si prenajíma luxusný byt 03 - Modified: 2022-04-26 10:22:57 - Feat.: - Title: Čaputová o Ficovi: Takéhoto ho poznáme. Jeho hru však odmietam, je založená na lži 04 - Modified: 2022-04-26 11:00:28 - Feat.: - Title: Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry 05 - Modified: 2022-04-24 14:54:49 - Feat.: - Title: Ficovi sa kráti čas
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:08