StoryEditor

Mesežnikov: Smer je za zenitom, prežíva najťažšie obdobie vo svojej histórii

13.12.2017, 23:00
Autor:
chocho
Podľa politológa nebolo rozhodnutie nahradiť na poste podpredsedu Smeru Mareka Maďariča Richardom Rašim najšťastnejšie.

"Samotný snem pôsobil, ako snem politickej strany, ktorá je naozaj v stave únavy, útlmu a v prípade, ak nepríde k nejakým zmenám, tak zrejme aj úpadku."

Tak v HNtelevízii reagoval politológ Grigorij Mesežnikov na slová dnes už bývalého podpredsedu Smeru Mareka Maďariča, ktoré zazneli na sneme strany, že "Smer stráca voličov, pozíciu a energiu." Maďaričovo hodnotenie Mesežnikov označil za primerané.

​​Smer v súčasnosti podľa politológa prežíva "možno najťažšie obdobie od začiatku svojej existencie." "Vidieť, že po tých neúspešných regionálnych voľbách v strane začínajú isté turbulencie," tvrdí Mesežnikov.

Z toho, že Maďarič po svojom kritickom prejave na sneme Smeru zožal pomerne veľký aplauz, Mesežnikov vyvodzuje, že "sú ľudia v Smere, ktorí naozaj vnímajú situáciu podobným spôsobom."

Za zaujímavý Mesežnikov považuje moment, keď Fico pripustil, že urobil chybu. Išlo podľa neho o jeden z mála prípadov, kedy sa tak stalo. Premiér to povedal o svojej kandidatúre v prezidentských voľbách v roku 2014.

Sebareflexiu v Smere po zlom výsledku v župných voľbách Mesežnikov neočakával. "Miera schopnosti sebareflexie strany Smer je priamo úmerná tejto miere u Roberta Fica. On je schopný, ako sa teraz ukazuje, pripustiť svoje chyby vo veciach, ktoré sú už dávno minulosťou," tvrdí politológ.

"Pokiaľ ide o personálnu politiku, pokiaľ ide o rôzne kauzy, ktoré sprevádzajú Smer a najmä tie kauzy, ktoré nejakým spôsobom súvisia so samotným predsedom tejto strany, no tak tam miera sebareflexie podľa mňa je veľmi nízka. A toto sú kľúčové veci, ktoré dnes ovplyvňujú volebnú podporu Smeru," vyhlásil Mesežnikov.

Tvrdí, že rozhodnutie nahradiť na poste podpredsedu Maďariča Richardom Rašim, ktorý prehral v župných voľbách v Košickom kraji, nebolo "najšťastnejšie". Pripustil však, že aj Raši môže priniesť novú energiu, no zároveň dodal, že Smer už je za zenitom. Najsilnejšia vládna strana podľa neho "nevyžaruje zo seba schopnosť v takýchto situáciách prijímať možno neveľmi populárne, ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutia."

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:01