TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Smer váha, či byť štvrtýkrát vo vláde. Stranu by to mohlo zničiť, tvrdí Fico

13.12.2017, 12:47
Autor:
TASRTASR
Premiér pripustil, že by za prezidentského kandidáta mohol Smer podporiť Miroslava Lajčáka.

Smer-SD by mohol za prezidentského kandidáta podporiť Miroslava Lajčáka, súčasného ministra zahraničných vecí a úradujúceho predsedu Valného zhromaždenia OSN. Povedal to premiér Robert Fico (Smer-SD) v rozhovore pre týždenník Plus sedem dní.

"Sú ľudia v Smere-SD alebo spojení so Smerom-SD, ktorí na verejnosti nie sú vnímaní až tak stranícky... Osobne vnímam napríklad Mira Lajčáka ako veľmi silného človeka, ktorý by mal právo uchádzať sa o takúto pozíciu," povedal Fico pre týždenník.

Lajčák nateraz nerieši otázku svojej prípadnej kandidatúry v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v roku 2019. Lajčák to uviedol v stredu po zasadnutí vlády v reakcii na slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý povedal, že Smer-SD by mohol Lajčáka podporiť za prezidentského kandidáta.

„Tá ponuka nie je na stole, neriešim to a je vôbec predčasné o niečom takom hovoriť, ale v každom prípade si vážim názor každého človeka, ktorý si ma vie v takej funkcii predstaviť, lebo je to, samozrejme, najvyššia ústavná funkcia,“ reagoval šéf slovenskej diplomacie. S premiérom podľa jeho slov túto otázku nepreberal.

Lajčák zaregistroval, že sa v médiách objavili úvahy o jeho kandidatúre. „Vážim si to, samozrejme, že sa moje meno v takýchto súvislostiach spomína, ale ako som povedal, ja riešim, to čo mám tu a teraz na stole, mám dve veľmi dôležité funkcie, takže, neriešim takúto otázku,“ zopakoval.

Premiér tiež uviedol, že "si nie je istý, či má byť Smer-SD štvrtýkrát vo vláde, lebo by to stranu mohlo zničiť". " Diskutujeme o tom, či máme za každú cenu bojovať o pozíciu v novej vláde, pretože účasť Smeru-SD vo štvrtej vláde po sebe by mohla mať pre stranu devastujúce účinky," priznal Fico s tým, či možno nezaujať pozíciu silnej opozície, ktorá sa znovu nadýchne a ponúkne nové kádre.

Premiér nedávno potvrdil, že za prezidenta kandidovať nebude. Súčasný prezident SR Andrej Kiska zverejní rozhodnutie o tom, či bude opätovne kandidovať na túto funkciu, najneskôr do septembra 2018.

01 - Modified: 2024-04-19 10:18:16 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 09:22:04 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:29