StoryEditor

Ústavný súd sa ohradil voči Kiskovi: Jeho vyjadrenia boli emotívne a mali urážlivý charakter

13.12.2017, 12:01
Autor:
chocho
Včera prezident Kiska oznámil, že vo štvrtok vymenuje troch nových ústavných sudcov.

Prezident Andrej Kiska nemôže hovoriť o mafiánskom štáte, keď v priamom prenose napadol senát a prácu Ústavného súdu. Vyhlásil to premiér Robert Fico na tlačovej besede k štátnemu rozpočtu. Reagoval tak na včerajšie vyhlásenie prezidenta, na ktorom okrem kritiky Ústavného súdu oznámil, že v štvrtok vymenuje troch ústavných sudcov.

Fico vyhlásil, že tým, čo ho najviac "trápi, je štýl, akým včera (prezident Kiska, pozn. red.) zaútočil na Ústavný súd." Premiér sa nechal počuť, že taký hrubý útok na Ústavný súd musí odmietnuť. Zároveň upozornil, že Ústavný súd je najvyšším orgánom ústavnosti a ani prezident nie je nad ním.

Kiska podľa Fica nemôže hovoriť o mafiánskom štáte, keď v priamom prenose napadol senát a prácu Ústavného súdu. "Sám som nebol veľakrát spokojný s rozhodnutím Ústavného súdu, ale nikdy by som si nedovolil takto hrubo zaútočiť na Ústavný súd, tak mi dovoľte, aby som sa ohradil ," vyhlásil Fico.

"Takéto útoky môžu podnecovať nedôveru," povedal Fico s tým, že najvyšší ústavní činitelia by mali rešpektovať rozhodnutia týchto orgánov. "Tak ho poprosím, aby si to nabudúce odpustil," vyhlásil premiér.

Ohradil sa aj Ústavný súd

Voči vyjadreniam prezidenta sa ohradil aj samotný Ústavný súd. "Vyjadrenia na adresu ústavného súdu, ktoré pri oznámení tohto rozhodnutia predniesol, považujem za emotívne a expresívne, ale predovšetkým za neprimerané a neakceptovateľné vzhľadom na ich neadekvátnosť a urážlivý charakter," píše sa v stanovisku predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej.

Macejková zároveň tvrdí, že rozhodnutie Ústavného súdu nie je svojvoľné, ako vyhlásil prezident, ale "nadväzuje a v odôvodnení aj priamo odkazuje na predchádzajúce rozhodnutia ústavného súdu týkajúce sa problematiky menovania ústavných sudcov."   

"V záujme zachovania dôvery občanov v Ústavný súd by malo platiť, že napriek tomu, že kritik nesúhlasí s konkrétnym právnym názorom Ústavného súdu vyjadreným v jeho rozhodnutí, mal by svoj iný právny názor odôvodňovať kultivovaným
a po odbornej stránke erudovaným spôsobom," apeluje Macejková

Kiska prijal prehru v jednej bitke

Včera prezident Kiska oznámil, že vo štvrtok vymenuje troch nových ústavných sudcov - Janu Laššákovú, Miroslava Duriša a Mojmíra Mamojku. "Som ako hlava štátu už tri roky v spore s Národnou radou, ktorá kandidátov navrhla. Tento spor som sa rozhodol ukončiť," povedal prezident.

Prezident dodal, že prijíma prehru v jednej bitke, aby súdnictvo na Slovensku mohlo ísť ďalej.

"Minulý týždeň sa potvrdili najhoršie obavy, nález Ústavného súdu vstúpi do dejín ako jedno z jeho najhorších rozhodnutí. Nález o porušení práv je svojvoľný, plný vecných chýb, ignorovania predchádzajúcich rozhodnutí a príkladom nerešpektovania základnej deľby moci," doplnil Kiska.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:31