StoryEditor

„Je to veľké zadosťučinenie, že si Kiska uznal chybu." Pozrite si reakcie politikov na rozhodnutie prezidenta

12.12.2017, 17:17
Autor:
TASRTASR
Pozrite si reakcie politikov na to, že prezident Andrej Kiska napokon vymenuje troch sudcov Ústavného súdu.

Prezident Andrej Kiska vymenuje vo štvrtok za ústavných sudcov Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Ďuriša.

Vyhlásil v utorok v Prezidentskom paláci v reakcii na rozhodnutie senátu Ústavného súdu. Kiska sa rozhodol ukončiť tri roky trvajúci spor s Národnou radou SR, ktorá kandidátov navrhla.

Pozrite si reakcie politikov na to, že prezident Andrej Kiska vymenuje troch sudcov Ústavného súdu:

Strana SaS
Ústavný súd urobil rozhodnutie, ktoré aj odborníci na ústavné právo označili za čierny deň slovenskej ústavnosti. Rozumieme snahe pána prezidenta neeskalovať napätie v spoločnosti. Je otázkou, či sa takáto snaha neprejaví ešte oveľa väčším napätím v budúcnosti. Až budúcnosť ukáže, či sú oprávnené obavy, že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie Ústavného súdu SR na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti.

Igor Matovič, šéf OĽaNO
Ústavný súd by mal byť výkladnou skriňou súdnictva. Preto ma mrzí, keď tam zasadne človek, ktorý sedí v parlamente. Je to politizácia ÚS. Prezident Kiska musí vyvíjať tlak na koalíciu, aby sa zmenil zákon. Neverím, že Laššáková bude nezávislou ústavnou sudkyňou, keďže je roky poslankyňou Smeru-SD. Toto je chyba procesu.

Ján Budaj, poslanec OĽaNO
V roku 2018 sa má doplniť ďalších deväť ústavných sudcov. Ak to bude bez zmeny zákona, Slovensko bude v riziku, že ÚS bude jednofarebný. Ministerka Žitňanská je tá, na kom v tejto chvíli leží zodpovednosť. Aby prišla so zákonom, ktorý zmení spôsob voľby kandidátov na ústavných sudcov tak, že sa bude voliť kvalifikovanou väčšinou. Takto je to v 90 percentách krajín EÚ.

Andrej Danko, šéf SNS a parlamentu
„Oceňujem rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku vymenovať chýbajúcich sudcov Ústavného súdu. Vidím to ako možnosť na začatie odborného dialógu o zlepšení podmienok výberu ústavných sudcov.

Róbert Madej, poslanec Smeru a šéf ústavnoprávneho výboru
Považujem za veľkú mieru zadosťučinenia, že prezident Andrej Kiska si uznal svoju chybu a mieni napraviť protiústavný stav, ktorý vyvolal. Súčasne nesúhlasím s akýmikoľvek hodnoteniami prezidenta na adresu Ústavného súdu. Považujem ich za zásterku. Andrej Kiska nechce dať najavo, že v tomto spore musí nevyhnutne ustúpiť. Z jeho konania možno vyvodiť, že si uznal chybu. Kiska sa nevedel rozhýbať tri roky, tak ho poprosím, nech nás nenaháňa.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 03 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 05 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:00