StoryEditor

Kiska vymenuje troch sudcov Ústavného súdu: Prijímam prehru v jednej bitke

12.12.2017, 14:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Prezident Andrej Kiska na brífingu prezradil dôvody, prečo napokon vymenuje troch ústavných sudcov.

Prezident Andrej Kiska napokon vymenuje troch sudcov Ústavného súdu. Povedal to vo svojom vyhlásení v Prezidentskom paláci.

"Som ako hlava štátu už tri roky v spore s Národnou radou, ktorá kandidátov navrhla. Tento spor som sa rozhodol ukončiť," povedal Kiska.

Tromi ústavnými sudcami budú Jana Laššáková, Mojmír Mamojka, Miroslav Duriš.

"Prijíma prehru v jednej bitke"

Prezident dodal, že dnes prijíma prehru v jednej bitke, aby súdnictvo na Slovensku mohlo ísť ďalej.

"Minulý týždeň sa potvrdili najhoršie obavy, nález Ústavného súdu vstúpi do dejín ako jedno z jeho najhorších rozhodnutí. Nález o porušení práv je svojvoľný, plný vecných chýb, ignorovania predchádzajúcich rozhodnutí a príkladom nerešpektovania základnej deľby moci," doplnil Kiska. 

Zrejme by sa kopili ďalšie ignorantské rozhodnutia Ústavného súdu so závažnými dôsledkami presahujúcimi problém menovania ústavných sudcov. Smerovalo by to už len k rozvratu ústavných princípov nášho štátu, k rozbitiu zvyškov aj tak nízkej dôvery ľudí v ústavné inštitúcie na Slovensku. Nech som hocijako silno presvedčený, že pravda je na mojej strane, ako prezident nemôžem rozvrat ústavnosti pripustiť,“ vyhlásil Kiska, ktorý je presvedčený, že väčšina súčasných ústavných sudcov otvorene ignoruje základné princípy právneho štátu.

Kiska: Spor sa záväzne nevyriešil

Prezident zdôraznil, že spor sa záväzne nevyriešil, až kým parlament ústavnou zmenou vec nevyjasní, alebo Ústavný súd všeobecne záväzným výkladom ústavy neodstráni rozpory medzi vlastnými rozhodnutiami.

Pred poslancami parlamentu podľa Kisku stojí aj zodpovednosť za riešenie problému kvality sudkýň a sudcov Ústavného sudu.

Očakávam, že sa pominú skutočné aj vymyslené dôvody pre nečinnosť parlamentu. Vláda sa nemôže tváriť, že niečo bráni predložiť návrh na zmenu ústavy, ktorý sprísni kritériá na výber kandidátov,“ zdôraznil Kiska.

Jedna z vymenovaných ústavných sudkýň, poslankyňa Smeru Laššáková, sa bude musieť vzdať mandátu a aj členstva v strane.

Prijímam to s veľkou pokorou, ale vyjadrím sa k tomu, až keď budem mať rozhodnutie o vymenovaní do funkcie. V celej svojej právnickej profesii som prichádzala do styku s ústavou, s právnymi predpismi, na ústavnoprávnom výbore som bola pri tvorbe zákonov, takže si myslím, že som pripravená nastúpiť a vykonávať funkciu ústavnej sudkyne," zhodnotila Laššáková.

Poslankyňa Smeru sa doteraz špecializovala na obchodné právo, civilné veci a aj na ochranu práv občanov.

Poslanec Smeru: Je to zadosťučinenie

Podľa poslanca Smeru a šéfa ústavnoprávneho výboru v Národnej rade Róberta Madeja zadosťučinením, že si Kiska uznal svoju chybu a mieni napraviť protiústavný stav, ktorý vyvolal.

Súčasne nesúhlasím s akýmikoľvek hodnoteniami prezidenta na adresu Ústavného súdu. Považujem ich za zásterku. Andrej Kiska nechce dať najavo, že v tomto spore musí nevyhnutne ustúpiť. Z jeho konania možno vyvodiť, že si uznal chybu," tvrdí Madej.

​Fico v piatok vyzval prezidenta, aby konal a vymenoval chýbajúcich sudcov Ústavného súdu.

Nevymenovaním podľa neho porušuje Ústavu SR. Smer ale podľa neho nebude iniciovať žalobu na prezidenta, očakáva však, že Kiska bude konať čo najskôr.

Podľa Fica nie je dôvod, aby prezident nevymenoval sudcov do Vianoc. Zdôraznil, že prezident musí rešpektovať ústavu a nález Ústavného súdu SR.

Reakcia SaS

Ústavný súd urobil rozhodnutie, ktoré aj odborníci na ústavné právo označili za čierny deň slovenskej ústavnosti. Rozumieme snahe pána prezidenta neeskalovať napätie v spoločnosti. Je otázkou, či sa takáto snaha neprejaví ešte oveľa väčším napätím v budúcnosti. Až budúcnosť ukáže, či sú oprávnené obavy, že vymenovaní ústavní sudcovia naozaj podporia pretváranie Ústavného súdu SR na filiálku Smeru alebo zostanú verní právu a spravodlivosti," píše sa v stanovisku SaS.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 03 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Sudcovia vyzývajú politikov, aby neprekračovali hranice vecnej kritiky 05 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:43