Premiér Robert FicoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Ficovu e-mailovú schránku zaplavili plyšoví mackovia. Nespokojné mamičky mu ich poslali tisíce

12.12.2017, 13:40
Autor:
klkl
Rodičia sa tak chcú premiérovi pripomenúť, keďže na ich júnovú výzvu nereagoval.

Slovenské mamičky cítia krivdu voči premiérovi Robertovi Ficovi. Na tohtoročný Deň detí (1. júna 2017) poslali premiérovi list s výzvou pod názvom „Mama je lepšia ako jasle“.

Matky chceli premiérovi na osobnom stretnutí vysvetliť nutnosť podpory materstva a to, že najlepšou formou starostlivosti o malé dieťa je mama na plný úväzok. Ten však ich požiadavky nesplnil.

Posielajú plyšákov

Dnes tvrdia, že premiér na nich zabudol a spúšťajú novú kampaň, o ktorej informovala agentúra SITA. V nej posielajú premiérovi virtuálne tisíce plyšákov cez platformu CitizenGO. Chcú sa tak Ficovi so svojimi požiadavkami pripomenúť a zároveň mu chcú popriať pekné Vianoce. 

„Preto sa mamy chcú premiérovi Ficovi znova pripomenúť s požiadavkou na osobné stretnutie a seriózne riešenie podpory materstva. Zároveň mu všetci chceme k Vianociam popriať pokojný čas s rodinou,“ píše sa v kampani na CitizenGO, ktorej iniciátori zároveň vyzývajú angažovaných rodičov, aby plyšákov poslali aj fyzicky. "Od spustenia iniciatívy pred víkendom Fica už viac ako 5600 občanov SR potešilo poslaním milého macka na jeho úradnú e-mailovú adresu," informuje SITA.

Diskriminačná politika

Súčasná politika vlády je podľa matiek diskriminačná voči tým, ktoré sa rozhodnú zostať s deťmi doma. Rodičia, ktorí poslali svoje deti do jaslí, dostávajú príspevok vo výške 280 eur. Na druhú stranu matky, ktoré sa o deti starajú, dostávajú len rodičovský príspevok vo výške 231,20 eura.

„Pre vývoj detí je dôležité, aby mohli v prvých rokoch života vyrastať pri mame,“ obhajujú svoj postoj mamičky vo výzve.

Tlačia ich od detí

Zároveň tak kritizujú aj politiku vlády, ktorá plánuje investovať 40 miliónov do budovania jaslí spolu s reformami na zvýšenie zamestnanosti matiek. Už v júnovej výzve preto žiadali, aby vláda zvýšila rodičovský príspevok aspoň na výšku jasľovej starostlivosti, teda 280 eur.

Peniaze ušetrené na podpore zamestnanosti matiek by podľa iniciatívy „Mama je lepšia ako jasle“ mohli byť radšej využité na „podporu matiek na rodičovskej dovolenke a pri ich postupnom návrate do práce po jej skončení.“

Nedostatočná odpoveď

Iniciatíva v neposlednom rade kritizuje aj vysoké daňovo-odvodové zaťaženie slovenských rodín. „S nevôľou sledujeme aj to, ako sa podľa údajov OECD daňovo-odvodové zaťaženie rodín s deťmi na Slovensku za posledných sedem rokov neustále zvyšuje.“ V reakcii na tento fakt žiadajú vládu aktuálny stav zmeniť.

Na svoju júnovú žiadosť o stretnutie s premiérom však dostali len odpoveď vo forme listu od ministra práce Jána Richtera. Ten vo svojej reakcii obhajoval súčasné nastavenie príspevkov na jasle a pre rodičov.

Aby nezabudol

Richter podľa mamičiek zároveň „obhajuje daňovo-odvodové zaťaženie rodín tým, že na Slovensku máme v porovnaní s EÚ nízke dane“ a nereflektuje požiadavku mám na zastavenie odtŕhania najmenších detí formou budovania jaslí.

Mamy sa dnes cítia ukrividené tým, že premiér na ne zabudol. Práve preto sa rozhodli spustiť kampaň s posielaním plyšových mackov – aby sa mu pripomenuli a dotlačili ho k stretnutiu. „Aby ste na nás a naše deti, budúcnosť Slovenska, nezabudli a stretli sa s mamami k ich požiadavkám,“ píšu v liste premiérovi, ktorý je súčasťou e-mailu s macíkom.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 05 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:14