TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Blahová chce ako nová tímlíderka SaS otvoriť tému registrovaných partnerstiev

11.12.2017, 11:12
Autor:
klklTASRTASR
Na poste strieda Juraja Drobu, ktorý sa stal bratislavským županom.

Novou tímlíderkou SaS pre osobné slobody je šéfka poslaneckého klubu strany Natália Blahová. Túto agendu preberá po Jurajovi Drobovi, ktorý sa stal bratislavským županom. Na tlačovej konferencii to v pondelok oznámil šéf SaS Richard Sulík.

"Je to skvelá nástupkyňa po Jurajovi Drobovi," povedal Sulík. "Chcem spoluvytvárať tolerantnú spoločnosť, kde bude zabezpečená kvalita života bez ohľadu národnosti, sexuálnej orientácie, náboženského vyznania či sociálneho pôvodu," uviedla Blahová.

Odluka cirkvi od štátu

Sulík priznal, že témy osobných slobôd mala strana chvíľu v úzadí a riešila skôr záležitosti ekonomického charakteru. Diskusiu o osobných slobodách však opäť plánuje rozprúdiť. Poslanci zo SaS chcú v parlamente znova predložiť legislatívny návrh, ktorý umožní registrované partnerstvá rovnakého pohlavia na Slovensku.

Strana chce takisto opäť otvoriť diskusiu o odluke cirkvi od štátu. "Znova plánujeme rozprúdiť debatu o eutanázii trpiacich," povedala Blahová. SaS sa chystá pripomienkovať aj plánovanú novelu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktorá prichádza s návrhom na čiastočnú dekriminalizáciu drog. Jej iniciatívu schvaľujú.

Strana s hodnotami

Sulík označil SaS za "jednu z mála skutočne hodnotových strán". Priznal však, že nie je jednoduché pretaviť viaceré témy osobných slobôd do zákona vzhľadom na konzervatívnu politickú klímu na Slovensku.

Blahová tvrdí, že im citlivé spoločenské témy nikdy neboli cudzie. "Nikdy sme sa nevyhýbali témam, ktoré vyvolávajú veľkú celospoločenskú a odbornú diskusiu. Sme presvedčení, že v 21. storočí uprostred Európy sme mali byť v riešení týchto problémov oveľa ďalej,“ povedala nová tímlíderka strany.  Blahová v tom chce pokračovať, "naďalej bude tieto témy otvárať, aby sa stali predmetom spoločenskej diskusie".

„Už v roku 2010 sme predstavili rozsiahly program osobných slobôd ako registrované partnerstvá, dekriminalizácia marihuany, odluka cirkvi od štátu a podobne. Aj keď sa nám naše predstavy o slobode jednotlivca nepodarilo na zväčša konzervatívnom Slovensku pretaviť do zákona, predsa len sme dokázali tieto témy spraviť predmetom širokej spoločenskej diskusie. Pre mňa osobne je dôležité, že sme na ne nikdy nezanevreli,“ vyhlásil Sulík.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:33