StoryEditor

Chopok zasiahol orkán. Turisti čakajú, čo sa bude diať

11.12.2017, 07:56
Autor:
TASRTASR
Vzhľadom na stále silnejúci nárazový vietor sa škody môžu zvyšovať.

Obyvateľov i návštevníkov Demänovskej Doliny v nedeľu prekvapila prudká zmena počasia. Pôvodne slnečné ráno vystriedala víchrica, ktorá lámala stromy, poškodila zariadenie tamojšieho lyžiarskeho strediska, chaty aj autá.

Cestu do doliny museli večer hasiči pre popadané stromy dočasne uzavrieť, stredisko Jasná je z dôvodu odstraňovania kalamity taktiež dočasne zatvorené.

"Od rána v priebehu asi štyroch hodín, čiže okolo jednej, sa začal meniť vietor na juhozápadný a následne sa premenil na víchricu," uviedol bývalý starosta Demänovskej Doliny Jakub Vojtek a dodal, že výsledkom je táto kalamita. Prvé stromy podľa neho začali padať o 19. hodine.

Okolo deviatej večer bol bývalý starosta skontrolovať situáciu. "Už tu aktívne zasahovali tri hliadky požiarnikov, ktorí Demänovskú dolinu prakticky zachránili," podotkol.

Vedúci prevádzkovo-technického oddelenia na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Tibor Gärtner vysvetlil, že Demänovská dolina je náchylná na silné prúdenie vetra, a z tohto dôvodu tu často padajú stromy.

"Zásah je náročný, pretože stromy nie sú spadnuté klasicky, ale sú rôzne prekrížené cez seba a cez zvodidlá, takže pílenie je veľmi náročné," informoval a doplnil, že pokiaľ spadne len jeden strom, cesta môže byť prejazdná za 10 až 15 minút, no keď ich popadá viac, zásah sa časovo predĺži.

Za lyžovačkou do Jasnej pricestoval aj Jaroslav z Popradu. Kalamitné počasie ho zatiaľ neodradilo a dúfa, že si do konca týždňa ešte zalyžuje. "Víchrica začala už večer, no ešte sme stihli zo svahu bezpečne doraziť na hotel," skonštatoval.

Bývalý starosta Demänovskej Doliny si myslí, že najväčším nepriateľom prírody je samotný človek, ktorého neuváženou ťažbou a odlesňovaním sa otvorili takzvané voľné koridory, kde sa potom vyvracali stromy. "Nie som síce lesník, ale je vidno, že značná časť stromov je už zospodu nahnitá, čiže sú oslabené. Preto sa vyvracali odspodu," uzavrel.

Podľa informácií z facebookovej stránky Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) by mal silný vietor v horských oblastiach pokračovať ešte aj v túto noc.

Informácie o aktuálnom vývoji situácie budú priebežne aktualizované prostredníctvom strediskových webstránok.

01 - Modified: 2024-04-01 14:32:00 - Feat.: - Title: Silný vietor v Poľsku vyvracal stromy, zomreli najmenej štyria ľudia 02 - Modified: 2024-04-01 13:01:00 - Feat.: - Title: Výstraha prvého stupňa pred vetrom pribudla v ďalších okresoch 03 - Modified: 2024-03-26 18:15:53 - Feat.: - Title: V stredu bude veterno na západe a severe Slovenska i na horách, hlásia meteorológovia 04 - Modified: 2024-02-22 08:10:51 - Feat.: - Title: Meteorológovia upozorňujú na vietor na horách aj v nižších polohách 05 - Modified: 2024-02-10 15:28:17 - Feat.: - Title: Na niektorých miestach na Slovensku má v sobotu silnejšie fúkať, hrozia aj povodne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:06