TASR/Marko Erd
StoryEditor

Kiska sudcov vymenovať musí, na žalobu dôvod nevidíme, vyhlásil dnes Fico

08.12.2017, 12:35
Autor:
TASRTASR
Premiér reagoval na rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý prikázal prezidentovi sudcov vymenovať.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) vyzýva prezidenta SR Andreja Kisku, aby konal a vymenoval chýbajúcich sudcov Ústavného súdu. Nevymenovaním podľa neho porušuje Ústavu SR. Strana Smer-SD ale nebude iniciovať žalobu na prezidenta, očakáva, že Kiska bude konať čo najskôr.

Podľa Fica nie je dôvod, aby prezident nevymenoval sudcov do Vianoc. Povedal to na tlačovej konferencii v Národnej rade SR, kde tiež zdôraznil, že prezident musí rešpektovať ústavu a nález Ústavného súdu SR.

Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného súdu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade. "Ústavný súd skonštatoval, že pán prezident hrubo porušuje ústavu," doplnil Fico.

Pripomenul, že podľa ústavy má prezident povinnosť udržiavať riadny chod ústavných orgánov. "Ústavný súd je dnes v stave, kedy nie je schopný vybavovať veľkú agendu (chýbajú traja sudcovia, pozn. red.) preto, lebo pán prezident nekonal, nekoná a hrubo ignoroval prvé rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré tu už boli dávno," upozornil premiér.

Musí vybrať

Prezident SR podľa premiéra nemá inú šancu, len musí zo siedmich legálne zvolených kandidátov vybrať troch. "Je mi veľmi ľúto, že sa mu to nepáči, ale taký je život. Sú to legálne zvolení kandidáti na sudcov Ústavného súdu a prezident musí konať. Už dva roky hrubo porušuje ústavu svojou nečinnosťou," uviedol Fico s tým, že sudcov musí prezident vymenovať v krátkom čase.

Vyhlásil, že Smer-SD nebude iniciovať žalobu na Kisku pre porušenie ústavy. "Smer-SD nebude iniciovať žiadnu žalobu na prezidenta. Očakávame od neho, že bude konať a mal by konať veľmi rýchlo, pretože naďalej pretrváva porušovanie ústavy z jeho strany," zdôraznil Fico.

Pripomenul Gašparoviča

Pripomenul, že SaS takýto neštandardný krok urobila pri niekdajšom prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorý odmietol vymenovať parlamentom zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Ústavný súd vtedy rozhodol, že Gašparovič porušil Čentéšove práva.

Fico sa pýta, kde je dnes predseda SaS Richard Sulík a "ďalší jeho zhulení kolegovia", ak je tu dnes sedem rozhodnutí, že prezident Kiska hrubo porušil ústavu. "Kde sú teraz? Toto je hrubé farizejstvo, ktoré vidíme u opozície. Ja nebudem podávať žalobu na pána prezidenta. Touto cestou my nepôjdeme. Prečo teraz nepíše (Sulík) žalobu na pána Kisku, keď to urobil v prípade pána Gašparoviča?" zamýšľa sa Fico. Pokiaľ by prezident naďalej dlho nekonal, jeho nečinnosťou by sa mala podľa Fica zaoberať Národná rada.

Dodal, že od prezidenta očakáva aj zaplatenie faktúry za súkromné lety do Popradu vládnym špeciálom. Fico zároveň vyhlásil, že vo voľbách v roku 2019 nebude kandidovať za prezidenta SR. Nechce, aby jeho kritika prezidenta bola vnímaná ako predvolebná kampaň.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 01:56