TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico je pripravený zrušiť 30-eurové poplatky. Aby opozícia prestala klamať

08.12.2017, 10:14
Autor:
pebpebTASRTASR
Premiér Robert Fico tvrdí, že opozičné strany klamú o plánovaných 30-eurových poplatkoch za vyšetrenie u lekára mimo ordinačných hodín.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa zhodlo s premiérom Robertom Ficom na hrubom politickom zneužívaní témy doplnkových ordinačných hodín opozíciou. Ako konkrétne by sa ich fungovanie malo vyriešiť, však zatiaľ nehovorí. Rezort opakovane odmietol, že by išlo o zavádzanie poplatkov v zdravotníctve.

Po tom, čo premiér Fico hovoril o ich možnom zrušení, rezort avizuje, že tému bude riešiť s poslancami parlamentného zdravotníckeho výboru. "V spolupráci s výborom pre zdravotníctvo pripraví do účinnosti tohto zákona takú právnu úpravu, ktorá znemožní zavádzanie občanov a politické zneužívanie tejto témy," povedala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Fico chce poplatky zrušiť

Fico je pripravený úplne zrušiť nové opatrenie, ktoré má od 1. mája 2018 umožniť pacientom objednať sa na vyšetrenie za poplatok aj mimo ordinačných hodín. „Cez nás cesta k žiadnym poplatkom nevedie,“ zdôraznil premiér. Pripomenul, že strana Smer bola vždy principiálne proti zavedeniu poplatkov v zdravotníctve a v minulosti zrušila aj dvadsaťkorunové poplatky niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca.

Diskusia o možnosti nechať sa u lekára vyšetriť za poplatok mimo ordinačných hodín mala podľa premiéra svoje rácio, bola však hrubo zneužitá na politický súboj klamstvami opozície. Preto sú koaliční partneri pripravení urobiť legislatívnu zmenu, aby ich nikto neprávom neobviňoval z toho, že zavádzajú poplatky v zdravotníctve.

Tvrdý odkaz opozície

Fico tvrdí, že opozícia o tejto téme klame, keď hovorí o zavádzaní poplatkov. Nemá silu to vysvetľovať, aj preto uvažuje o ich zrušení.

Premiér si za tieto svoje vyjadrenia vypočul tvrdú kritiku od opozičných subjektov.

Fico vyhlásil podľa Miroslava Beblavého nedôveru ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi. "Má ho za handru," myslí si nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, ktorý vyzýva Druckera, aby odstúpil.

​Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča Ficov krok dokazuje, že opozícia mala pri kritike poplatkov pravdu. To, že koalícia niečo schváli a premiér im následne odkazuje, že sa to zruší, považuje za chaos.

Na ťahu je Kiska

Doplnkové ordinačné hodiny môžu lekári podľa parlamentnom schváleného zákona zavádzať od mája 2018. Národná rada SR schválila spomínanú zmenu len tento týždeň.

Doplnkové ordinačné hodiny by mali byť od mája pre všeobecných lekárov a špecialistov nepovinné. Pacient sa v rámci nich má objednať, za vyšetrenie si bude musieť zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Zákon ešte musí podpísať prezident SR.

Možnosť zavedenia doplnkových ordinačných hodín dostali poslanci do návrhu zákona cez pozmeňovací návrh. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:48