StoryEditor

Šipoš z OĽaNO: Aj Igor Matovič by si mal hryznúť do jazyka

11.10.2021, 00:00
Ak nepresadíme opatrenia na boj s korupciou, naše hnutie nemá zmysel, hovorí v rozhovore šéf poslaneckého klubu Obyčajných Michal Šipoš.

Predseda OĽaNO Igor Matovič začiatkom júla avizoval, že na jeseň vystaví ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému účet, pričom percento zaočkovaných do konca septembra malo byť kritériom toho, či zostane vo funkcii. Ako ste v hnutí spokojní s prácou tohto ministra?
V zásade sme spokojní. Samozrejme, že by sme mohli poukazovať aj na chyby, ktoré sa dejú. Každý, kto robí, robí aj chyby a nebolo by fér, keby sme hovorili, že robí všetko perfektne. To sme tu počúvali počas minulých rokov o ministroch, ktorých si navzájom chválili Robert Fico s Andrejom Dankom. Myslím si, že minister to robí najlepšie, ako vie, snaží sa pokračovať v tom, čo naštartoval Marek Krajčí, aj čo sa týka pripravovanej reformy zdravotníctva, a veľmi intenzívne pracuje na tom, aby sme mali na Slovensku čo najviac zaočkovaných ľudí.

Mýli sa teda Igor Matovič, ak tvrdí, že Lengvarský neurobil pre zaočkovanosť dosť?
Vždy sa dá urobiť viac, ale pokiaľ viem, tak aj riešenia, ktoré navrhol Igor Matovič alebo ostatní, minister Lengvarský zapracoval do svojich návrhov a zákonov. Robí maximum, čo je v jeho silách, a keď sa aj pritrafia chyby, snaží sa ich čím skôr napraviť.

Samotný minister zdravotníctva v rozhovore pre HN povedal, že za úspech považuje 60-percentnú zaočkovanosť. Aktuálne sme však na úrovni 45 percent. Čo by mal teda urobiť?
Je dobré povedať aj to, čo by mohla urobiť naša opozícia, aby Slovensku pomohla.

No opozícia to tu teraz neriadi. Skúsme teda hovoriť o tom, čo by mohol urobiť minister Lengvarský.
Opozícia však ovplyvňuje svojich voličov. A ja vidím chýbajúce percentá práve v tom, že opoziční lídri Robert Fico, Marian Kotleba a najpopulárnejší politik Peter Pellegrini robia všetko pre to, aby očkovanie u ľudí vyvrátili, aby podporovali antivaxerov a nerozhodnutých ľudí, ktorí nevedia, či sa majú alebo nemajú očkovať a sú z toho zmätení. Tam vidím kľúčové zlyhanie opozície, že sa nesnaží pomáhať Slovensku, ale riadi sa heslom „čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre ich politickú stranu“.

Igor Matovič tiež dlho váhal, kým sa dal zaočkovať.
Igor Matovič neváhal dlho, ale chcel byť zaočkovaný symbolicky Sputnikom, keďže sa pričinil o to, aby látka vôbec prišla na Slovensko.

Na začiatku nehovoril o Sputniku, tvrdil, že sa dá zaočkovať akoukoľvek vakcínou.
No keď prekonal covid a lekár mu odporučil, že už sa môže zaočkovať, tak sa rozhodol práve pre Sputnik. Podstatné je, že je zaočkovaný a nikdy nespochybňoval vakcináciu. Vždy sa snažil, aby sa zaočkovalo čo najviac ľudí a aby sme boli chránení.

Rozbehol aj lotériu. Ako ju hodnotíte? Sú to efektívne vynaložené prostriedky?
Každý nápad, ktorý pomáha zvýšeniu zaočkovanosti, hodnotím ako pozitívny. Myslím si, že je vždy lepšie, ak odmeníme ľudí, ktorí sa dali zaočkovať a chránia tým seba a ostatných, ako by sme to mali napríklad rozdať oligarchom na ich vily alebo predražené CT prístroje, ako to robili v minulosti smeráci.

Igor Matovič o lotérii najskôr hovoril ako o nástroji, ktorý má ľudí motivovať, neskôr, že to je na odmeňovanie očkovaných. Potrebujeme rozdávať peniaze tým, ktorí sa už vakcinovať dali?
Očkovacie lotérie fungujú vo viacerých krajinách sveta. Nie je to nič neobvyklé a dovolím si tvrdiť, že určite to niektorých ľudí aj motivovalo, aby sa dali zaočkovať. Neviem síce koľkých a, samozrejme, boli by sme radi, keby to bolo viac, ale každý nástroj sa cení. Ak má ktorýkoľvek minister alebo opozičný politik lepší nápad, nech ho dá na stôl a ja budem veľmi rád.

Ide však o 26 miliónov eur a zdá sa, že za tie peniaze sa rapídne zvýšila len sledovanosť verejnoprávnej televízie. Neviete si predstaviť tie financie použiť aj užitočnejšie?
Relácie som tiež sledoval a veľa sa tam rozprávalo o tom, prečo je dobré sa očkovať, boli tam príbehy ľudí, lekárov, odborníkov. Vysoká sledovanosť sa tiež stala nástrojom na to, aby niektorí ľudia prišli k informáciám, ktoré ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:26