StoryEditor

Fico v pléne vyhrotene bránil Kaliňáka. Poslancov opozície urážal jedného po druhom

05.12.2017, 14:21
Autor:
lmlmTASRTASR
Premiér Robert Fico tvrdí, že keby bol presvedčený o Kaliňákovom zlyhaní, už by nebol ministrom.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) patrí medzi najschopnejších ministrov, akých premiér Robert Fico (Smer-SD) vo svojej politickej kariére stretol.

Šéf vládneho kabinetu tvrdí, že keby bol presvedčený o Kaliňákovom zlyhaní, už by nebol ministrom.

Premiér to povedal pri obhajobe ministra v parlamente, kde sa Kaliňáka opozícia pokúša odvolať pre jeho údajné opakované zlyhanie vo funkcii.

Opozícii odkázal, že mu nebude kádrovať ministrov. Nechápe posadnutosť Kaliňákom zo strany "opozície, protivládnych médií aj prezidenta".

"Najskôr si upracte doma"

Pri obhajobe Fico kritizoval opozičných poslancov, ktorí podľa neho nemajú morálne právo útočiť na Kaliňáka a jeho vládu. Poukázal napríklad na Jozefa Rajtára či Ľubomíra Galka (obaja SaS). "Prosím vás, najskôr si upracte doma, potom tu vystupujte a hodnoťte," odkázal Fico.

Pripomenul, že Rajtárov asistent Filip Rybanič porušil bankové tajomstvo, keď si pozrel Kaliňákov účet. Opozícia podľa Fica nazrela do viacerých účtov.

"Mám informácie, čo všetko ste robili s našimi účtami," vyhlásil s tým, že banka musí informovať, keď dôjde k takémuto konaniu. "Informovala viacerých klientov," poznamenal Fico.

Rajtár podľa neho nemá ani zďaleka morálne právo kritizovať.

Podobne ani Ľubomír Galko, ktorý ako minister obrany nechal odpočúvať novinárov či svoje sekretárky. Na kritiku nemá právo podľa Fica ani líder Sme rodina Boris Kollár.

"Čudujem sa vám, že človek s takouto minulosťou môže byť predsedom výboru," poznamenal Fico. Pripomenul, že Národný bezpečnostný úrad potvrdil informácie týkajúce sa Kollára, obchodovania s drogami a kontakt s mafiou.

Fico vyzdvihol kroky rezortu

Šéf vládneho kabinetu zdôraznil, že jeho vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie Kaliňáka. Vidí v ňom len vytĺkanie politického kapitálu. "Na konci dňa sa vždy ukáže, že informácie podávané opozíciou sú nepravdivé," doplnil Fico. Odmietol aj obvinenie, že Kaliňák sa mal snažiť zbaviť prokurátora Vasila Špirka.

Fico vyzdvihol Kaliňákov podiel pri vstupe Slovenska do Schengenu. "Zabezpečiť pripravenosť krajiny na Schengen, to už je niečo. Dnes sa tešíte, keď môžete chodiť bez kontrol cez hranice. Za toto treba poďakovať Kaliňákovi. Keby sme vtedy neboli bývali zabrali, tak vonkajšia hranica Schengenu by obchádzali Slovensko," zdôraznil Fico.

Poukázal aj na zavedenie elektronického trhoviska, reformu ESO či presadenie volebných kódexov. Ministerstvo vnútra tiež svojimi krokmi podľa Fica prispieva k boju proti korupcii.

Fico hovoril aj o krokoch v prezbrojovaní, poukázal na modernizáciu hasičských staníc, zbraňovú amnestiu, obnovu leteckej techniky aj na vybudovanie "najmodernejšieho zdravotníckeho zariadenia", ktorým je podľa Fica Nemocnica svätého Michala v Bratislave.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:13