TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Polovica územia v národných parkoch by mala byť bezzásahová, sľubuje Sólymos

05.12.2017, 10:56
Autor:
TASRTASR
Minister predpokladá, že niektoré rokovania o dohode budú náročnejšie a môžu trvať aj niekoľko mesiacov.

Polovica územia všetkých národných parkov by mala byť do roku 2025 bezzásahová. Takéto plány má minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Spomínaným krokom chce posilniť ochranu lesov. Bezzásahové územia totiž podľa neho stratou lesa postihnuté najmenej.

Pozrite si v HNtelevízii rozhovor s Erikom Balážom z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK z konca novembra tohto roka:

​V druhej polovici národných parkov by sa malo hospodáriť prírode blízkym spôsobom. "Znamená to, že turisti by aj v tejto časti územia mali mať pocit, že sú stále v lese a nie na rúbanisku," povedal Sólymos v utorok novinárom. Tvrdí, že výrazné vyrúbané pásy lesov by sa mali stať minulosťou.

​Takýto rozvoj národných parkov sa má podľa Sólymosa diať pod jednou strechou. "Štátne pozemky v národných parkoch by mala mať pod správou Štátna ochrana prírody," povedal s tým, že teraz to tak všade nie je.

Predpokladá, že niektoré rokovania o dohode budú náročnejšie a môžu trvať aj niekoľko mesiacov. "No treba to urobiť, viacero vlastníkov má viacero postupov a z praxe vidíme, že takto to proste nefunguje," podotkol. Rezort zatiaľ nevedel povedať, koľko ho môže stáť výkup pozemkov.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) chce zmeny presadiť cez novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. Do medzirezortného pripomienkového konania by mala ísť v polovici budúceho roka, potvrdila Katarína Butkovská z MŽP s tým, že prvá pracovná verzia návrhu už existuje. Zákon by mal posilniť i záväznosť vyjadrení orgánov ochrany prírody.

Rezort životného prostredia tvrdí, že na aspekte ochrany prírody pracuje. "Len v lete minulého roka vstúpila do platnosti zonácia Slovenského raja. Bezzásahové územie sa tak rozšírilo o štvrtinu," povedal Sólymos. Pripomenul, že vláda SR schválila aj šesť programov starostlivosti o chránené vtáčie územia, ďalších osem by malo byť čoskoro na stole. MŽP podľa neho pripravilo tiež všetko potrebné, aby do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudlo ďalších 169 lokalít s celkovou výmerou takmer 30 tisíc hektárov.

01 - Modified: 2024-04-10 06:00:15 - Feat.: - Title: Do kauzy „hornina z Višňového“ vstupuje známy podnikateľ. S diaľničiarmi k dohode naďalej nedošlo 02 - Modified: 2024-03-06 14:21:21 - Feat.: - Title: Ťažba v chránenom Tatranskom národnom parku naberá hrozivé rozmery. Budú z toho malé lesné závody, odkazuje bývalý riaditeľ 03 - Modified: 2023-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia zeleňou. Prečo nás dokáže zachrániť les 04 - Modified: 2023-09-24 15:34:53 - Feat.: - Title: Sólymos považuje vyjadrenia Sulíka na adresu iných strán za trúfalé 05 - Modified: 2023-09-07 13:30:00 - Feat.: - Title: Máte lesný pozemok alebo lúku? Na určité časti parciel má predkupné právo štát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:17