Monika Jankovská, Smer-SD
StoryEditor

Jankovská stiahla svoju kandidatúru do Súdnej rady

04.12.2017, 16:25
Autor:
klklTASRTASR
S kandidátkou vlastnej štátnej tajomníčky mala problémy šéfka rezortu spravodlivosti.

Monika Jankovská je štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti a vládny Smer ju dlhodobo pretláčal aj do Súdnej rady SR. Proti jej kandidatúre však vystupovala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). 

Pre Žitňanskú to bola natoľko principiálna otázka, že kvôli nominácii Jankovskej hrozila demisiou a parlament niekoľko krát posúval hlasovanie v tejto otázke. 

Dnes Jankovská pre Pravdu potvrdila, že svoju kandidatúru stiahla. „Vzhľadom na udalosti posledných týždňov som sa rozhodla vziať späť svoj súhlas s nomináciou do Súdnej rady za člena Súdnej rady SR. Spolitizovanie mojej kandidatúry je v priamom rozpore s mojou doterajšou profesionálnou prácou,“ uviedla pre Pravdu.

Už minulý týždeň sa pri tom hovorilo, že v Smere si možno Jankovskej nomináciu rozmyslia. "Rozmýšľame o tom, ale ešte nie je rozhodnuté," povedal agentúre TASR o stiahnutí nominácie zdroj z prostredia Smeru-SD. Vo vedení parlamentu je podľa informácií TASR názor, že na aktuálnej schôdzi treba voľbu už doriešiť, lebo to nejde odsúvať donekonečna. Voľbu parlament pre nedohodu v koalícii presúva už od leta.

Šéfka rezortu justície vytrvalo odmieta Jankovskú, hovorilo sa aj o tom, že by mohla podať demisiu, ak by parlament túto nomináciu schválil. Žitňanská trvá na tom, že v Súdnej rade nemajú sedieť politici a sudcovia. Odvoláva sa pritom na programové vyhlásenie vlády. Jankovská je sudkyňa a v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že keď ministerka Jankovskú odmieta, poslanci Mosta-Híd za ňu nemôžu hlasovať. Voľbou sa má zaoberať aj sobotňajšia Republiková rada Mosta-Híd.

01 - Modified: 2024-01-16 08:41:12 - Feat.: - Title: Exministerka Žitňanská: Je to brutálne mocenské rozhodnutie, pri zmene Trestného zákona chýba dobrý úmysel 02 - Modified: 2023-12-17 08:51:39 - Feat.: - Title: Exministerka spravodlivosti Žitňanská zásadne nesúhlasí so spôsobom zrušenia špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2022-05-05 13:44:20 - Feat.: - Title: Hamran odmietol, že by vyšetrovateľ NAKA zasahoval do nezávislosti súdu 04 - Modified: 2022-05-04 07:16:53 - Feat.: - Title: Zbojnícke praktiky príslušníkov NAKA: Arogantné a násilné správanie na súde, kde sa mali vyhrážať tajomníčke 05 - Modified: 2022-05-02 07:53:15 - Feat.: - Title: Súdna rada nedostala žiadny návrh kandidáta na sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:44