StoryEditor

Danko v HNtelevízii: Vláda nepadne, na platoch sme sa predbežne dohodli

04.12.2017, 11:21
Autor:
chocho
Premiér Robert Fico pohrozil kvôli zmrazovaniu platov ústavných činiteľov aj hlasovaním o dôvere vláde.

Na zmrazovaní platov ústavných činiteľov, kvôli ktorému nastala vo vláde roztržka, sa koaličný trojlístok predbežne dohodol. Vyhlásil to v rozhovore v HNtelevízii šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko. Dohodu v koalícii pre HN potvrdila aj hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. 

Pripúšťa mimoriadne zdanenie

"Táto téma nie je taká horúca, aby vláda padala, pretože je ľahko riešiteľná," povedal. Za chybu považuje, že koalícia nepristúpila k systémovému riešeniu. Podpredseda národniarov Anton Hrnko ho mal pripravené a preto sa podľa Danka cíti osobne dotknutý. "Zmrazovanie je len odďaľovanie problému," tvrdí.

"My zodpovedne sme si sadli aj včera na stretnutí. Jasne sme sa dohodli, že každý máme nejaké podmienky. Ja poviem o podmienkach svojich a svojej strany. Moja podmienka je, že konečne bude mať Slovensko jasný a prehľadný systém odmeňovania ústavných činiteľov a štátnych nominantov a to musí byť v prvej polovici budúceho polroka," povedal.

"Predbežná dohoda" je, že v koalícii ešte budú diskutovať o možnostiach úpravy do konca roka. Ako príklad Danko uviedol "mimoriadne zdanenie príjmu", pričom by chcel presadiť, aby sa riešilo aj zdanenie europoslancov.

Líder národniarov tak pripúšťa ešte mimoriadne zatiahnutie ručnej brzdy, "lebo naozaj to navýšenie platov nesmie nastať, lebo nie je žiadúce."

Zvýšenie o jedno euro

"Áno, koalícia sa dohodla na riešení, o ktorom zajtra budú informovať aj koaličných poslancov na spoločnom rokovaní koaličných klubov," uviedla Debnár.

Podľa informácií Denníka N by malo ísť o symbolické zvýšenie platov ústavných činiteľov o jedno euro. Koalícia by mohla prijať pozmeňovací návrh k zákonu o dani z príjmu.

"Môžeme potvrdiť, že koaliční lídri sa dohodli na platoch ústavných činiteľov. O detailoch dohody chcú najprv informovať poslancov na zajtrajšom spoločnom zasadnutí koaličných klubov a potom ich predstavia verejnosti," informovala hovorkyňa premiéra Fica Beatrice Szabóová.

Z národniarov bol za len Danko

Premiér Robert Fico vyjadril nespokojnosť s tým, že poslanci v utorok 28. novembra neschválili návrh jeho kabinetu na zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov v zrýchlenom režime. Následne v stredu pohrozil, že spojí "hlasovanie o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde," hoci sa proti návrhu vyjadrili aj mnohí koaliční poslanci.

​Z poslancov SNS hlasoval za návrh iba Andrej Danko. "Som veľmi prekvapený z vystúpenia pána premiéra Fica, nechápem ho a určitým spôsobom som aj osobne dotknutý," povedal v reakcii na hrozbu Fica Hrnko.

Hrnko podľa vlastných slov už od začiatku tohto roka "pripravoval návrh zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorý by vyriešil mnohé veci, ktoré sú dnes veľmi sporné."

Celý rozhovor s Andrejom Dankom si budete môcť pozrieť zajtra v HNtelevízii.

01 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 03 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 04 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:28