StoryEditor

Parlament nie je podriadený vláde, odkázal Bugár Ficovi. Jeho strana za zmrazovanie platov nezahlasuje

02.12.2017, 06:30
Autor:
TASRTASR
Most-Híd na republikovej rade prijal uznesenia o Súdnej rade aj zmrazovaní platov poslancov.

Most-Híd nebude hlasovať za zmrazovanie platov, vyhlásil to predseda Mosta-Híd po rokovaní Republikovej rady. Strana Bélu Bugára po rokovaniach prijala uznesenie o tom, že koalícia môže fungovať iba na základe dodržania dohôd. 

"Strana Most-Híd považuje za neprijateľnú situáciu, ktorá vznikla po hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní," čítal Bugár uznesenie strany. "Je potrebné zdôrazniť, že Národná rada nie je podriadená ani vláde, ani premiérovi. Slovenská republika je parlamentnou demokraciou, kde vláda zodpovedá parlamentu," pokračoval.

Bugár kritizoval aj spôsob, akým premiér odkázal poslancom spojenie hlasovania s hlasovaním o dôvere vláde. "Odkazovanie cez médiá v takejto dôležitej veci považujeme za neprípustné." 

Zmrazené platy nebudú
Most-Híd bude presadzovať systémové riešenie, ktoré bude pokrývať platy nielen ústavných činiteľov ale aj manažérov v štátnych podnikoch. "A vzhľadom k tomu, že novela zákona o platoch ústavných činiteľov je v prvom čítaní, očakávame, že vláda takýto návrh do parlamentu predloží už v druhom čítaní - to znamená na budúci rok," dodal Bugár. 

Bugár bude ešte dnes kontaktovať premiéra, aby sa v utorok uskutočnilo stretnutie, kde by koaličné strany riešili situáciu. "Zmrazené platy nebudú, to vám hovorím už teraz," vyhlásil. 

Súdna rada

"Strana Most-Híd považuje programové vyhlásenie vlády a koaličnú zmluvu za záväzné dokumenty. Republiková rada strany Most-Híd podporuje podpredsedníčku Luciu Žitňanskú v nesúhlasnom stanovisku k nominácii Moniky Jankovskej do súdnej rady, pretože nespĺňa princíp posilnenia občianskosti pri kreovaní tejto inštitúcie," citoval Bugár uznesenie vo veci kandidatúry do Súdnej rady.

"Pri nominácii Moniky Jankovskej navyše nebola dosiahnutá dohoda v koalícii. Ak by došlo k hlasovaniu s opozíciou pri presadzovaní tohoto návrhu, strana Most-Híd to bude považovať za zásadné porušenie koaličnej zmluvy," dodal. 

Áno pre rozpočet

Bugárova strana sa na Republikovej rade venovala aj návrhu rozpočtu a obrane. "Most-Híd podporuje návrh rozpočtu na budúci rok," povedal šéf strany. Zároveň vyjadril podporu modernizáciu ozbrojených síl aj pre účasť Slovenska v jadre únie, čo sa týka bezpečnostnej a ekonomickej úrovne. 

01 - Modified: 2022-11-21 06:43:40 - Feat.: - Title: Kollár to dáva na Bugára 02 - Modified: 2022-05-03 11:26:50 - Feat.: - Title: Bugár vystupuje zo strany Aliancia. SMK chce vytlačiť Most-Híd a Spolupatričnosť, tvrdí exminister Sólymos 03 - Modified: 2021-09-30 17:41:36 - Feat.: - Title: Berényi: Maďarská strana Aliancia sa môže stať stabilizujúcim prvkom na politickej scéne 04 - Modified: 2021-09-30 17:21:33 - Feat.: - Title: Zjednotená maďarská Aliancia chystá snem. Pri Fidesze sme sa nesporili, tvrdí jej budúci predseda 05 - Modified: 2021-09-18 14:18:42 - Feat.: - Title: Most-Híd dneškom zaniká, oznámil podpredseda strany. S Alianciou však mieri do parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:59