TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Urazený Hrnko kritizoval Fica a Tomáša: Už ani prstom nepohnem, urobili zo mňa nenažranú obludu

30.11.2017, 15:06
Autor:
slmslmchocho
Podpredseda SNS už včera priznal, že sa cíti krokom premiéra "osobne dotknutý."

Už druhý deň lomcujú podpredsedom SNS Antonom Hrnkom emócie kvôli platom ústavných činiteľov. Dnes odkázal, že v tejto problematike "už ani prstom" nepohne. Podobne podráždene reagoval na krok premiéra Roberta Fica aj včera.

Fico totiž v stredu pohrozil, že ak poslanci do konca roka nezmenia názor na zmrazovanie platov ústavných činiteľov, spojí hlasovanie v parlamente o tejto téme s dôverou vláde.

"Ja sa od všetkých návrhov, ktoré idú týmto smerom, dištancujem, už ani prstom nepohnem," povedal Hrnko pre HN. Dôvodom je, že z neho "Erik Tomáš a jeho novinárski nohsledovia urobili nenažranú obludu." "Ja si nejakým spôsobom ako penzista, zaslúžilý človek, nenechám, aby si niečo takéto na mňa dovoľoval," dodal.

Pozrite si aj stredajšiu tlačovú besedu Antona Hrnka, na ktorej reagoval na krok premiéra Fica ohľadne zmrazovania platov: 

​Hrnko už od začiatku tohto roka pripravoval návrh zákona o platoch ústavných činiteľov. Po posledných udalostiach sa však už odmieta angažovať. "Nech si robí, kto chce, čo chce," vyhlásil zjavne urazený podpredseda SNS, ktorý už včera priznal, že sa cíti krokom premiéra "osobne dotknutý." "Ja už nebudem nič, aj ten návrh som už hodil do koša, zošrotoval som ho. Nebudem svoje know-how tuto dávať, aby zo mňa robili obludu," povedal.

Kritiku nasmeroval aj na samotného Fica. "Od roku 1989 sa žiadny premiér tejto krajiny nevyjadril takýmto spôsobom o rozhodnutí slovenského parlamentu," tvrdí Hrnko.

Fico vyjadril nespokojnosť

Fico včera vyjadril nespokojnosť s tým, že poslanci v utorok neschválili návrh jeho kabinetu na zmrazenie platov niektorých ústavných činiteľov v zrýchlenom režime. Pohrozil aj spojením "hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde," hoci sa proti návrhu vyjadrili aj mnohí koaliční poslanci.

"S veľkou nevôľou som prijal rozhodnutie NR SR, ktorá neschválila mnou navrhované zmrazenie platov ústavných činiteľov. V kontexte mzdových pomerov na Slovensku považujem zvýšenie týchto platov o takmer 1000 eur za absolútne neprípustné. Očakávam, že NR SR ešte do konca roka zmení svoje rozhodnutie. V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde. Zároveň som pripravený na diskusiu o systémovom riešení tejto témy naprieč politickým spektrom," píše sa v oficiálnom stanovisku predsedu vlády.

"Kto tu hovorí o šetrení"

Hrnko včera zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej neskrýval rozčarovanie z postoja premiéra Fica.

Predchádzajúce vlády a parlamenty platy podľa Hrnka zmrazovali "z populistických dôvodov." "Nie je žiaden ekonomický dôvod, aby naďalej zostali zmrazené platy ústavných činiteľov, pretože ekonomika šliape," vyhlásil na brífingu. Zmrazovanie platov podľa neho len podnecuje podozrenia, že ak treba ústavných činiteľov "obmedzovať, asi majú nejaké iné príjmy."

​Podpredseda SNS tvrdí, že návrh zákona na úpravu platov pripravoval s plnou podporu predsedu vlády Fica.

Vyplatená odmena pre advokáta Radomíra Bžána by podľa Hrnka pokryla šesťročné náklady na zvyšovanie platov ústavných činiteľov. "Kto tu hovorí o šetrení," rozkričal sa. "Nech tu niekto sa nehrá na nejakého mecenáša, ktorý je na sociálne cítenie a chodí do fabriky na zmeny," dodal rozčúlený Hrnko s narážkou na nočnú zmenu, ktorú minulý víkend absolvoval premiér Fico.

01 - Modified: 2023-10-11 05:59:43 - Feat.: - Title: Danko môže prísť o vysnívaný rezort. Hrá o ďalšie ministerstvá 02 - Modified: 2022-03-21 09:56:23 - Feat.: - Title: Tragédia v Číne oživila staré spomienky. Pozri si tie najhoršie nehody lietadiel za posledné roky 03 - Modified: 2020-09-16 17:11:19 - Feat.: - Title: Hrnko ide po neúspechu v SNS ku Kollárovi. Stal sa jeho poradcom 04 - Modified: 2020-09-08 11:45:29 - Feat.: - Title: Hrnko proti Dankovi. Národniari si budú vyberať nového šéfa 05 - Modified: 2020-07-26 07:57:35 - Feat.: - Title: Hrnko sa pustil do Danka: Sú to plané sľuby, lebo s tebou na čele SNS skončí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:04