TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Na Slovensku sa rozmáha novodobý fašizmus, povedal Kiska o kotlebovcoch

29.11.2017, 11:56
Autor:
ČTKČTK
Prezident dnes vystúpil na konferencii o extrémizme a holokauste.

Na Slovensku existujú novodobí fašisti a je úlohou politikov či cirkvi, aby na fašizmus upozorňovali, povedal dnes slovenský prezident Andrej Kiska. Za fašistov označil predstaviteľov krajne pravicovej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu. Kiska sa tiež vyslovil za väčšiu kontrolu sociálnych sietí v súvislosti so šírením nenávistných prejavov na internete.

"Dnes tu máme novodobých fašistov. Máme tu ľudí, ktorí tvrdia, že osud viac ako 70-tisíc židov odvlečených (za vojny) zo Slovenska nie je problém Slovenska, pretože my sme národ slovenský a oni sú národ židovský. A toto kotlebovci hovoria," uviedol Kiska na konferencii o holokauste a extrémizme.

Úloha pre politikov a cirkev

ĽSNS sa hlási k vojnovému slovenskému štátu, ktorý bol spätý s nacistickým Nemeckom. Kotlebova strana tiež velebí prezidenta vtedajšej slovenskej republiky, katolíckeho kňaza Jozefa Tisa, ktorý bol po vojne odsúdený a popravený.

Podľa Kisku je úlohou politikov či cirkvi, aby upozorňovali na fašizmus. "Najväčšiu silu majú politici. Aby prevzali svoju úlohu ako úlohu slúžiť krajine a ľuďom, nie ako nástroj na získavanie osobných privilégií a moci," povedal. Dodal, že úlohou cirkvi je zase pripomínať, čo je to fašizmus a extrémizmus a aby z každého kostola bolo počuť jasné pomenovanie a odsúdenie zla.

Treba kontrolovať Facebook

Slovenský prezident sa v súvislosti s nenávistnými prejavmi na internete vyslovil pre väčšiu kontrolu sociálnych sietí. "Je potrebné urobiť poriadok. Nie je možné, aby sa po sociálnych sieťach nekontrolovateľne šírila nenávisť, písalo sa 'cigáni do plynu', 'Židia do plynu' a nič sa nestalo. Ak nezareaguje Faceboook, musíme vyvinúť tlak a urobiť poriadok my," uviedol Kiska, podľa ktorého sa spomínaný problém netýka len sociálnej siete Facebook.

Slovenská spoločnosť sa podľa Kisku dokáže zomknúť voči prejavom fašizmu. Ako príklad označil výsledky nedávnych krajských volieb na Slovensku, v ktorých Kotleba v priamej voľbe neobhájil post predsedu Banskobystrického kraja a strana získala iba dve poslanecké kreslá v krajských zastupiteľstvách.

Voľby do krajskej samosprávy sa riadia väčšinovým volebným systémom, uspejú teda iba kandidáti s najvyšším počtom získaných hlasov. Narozdiel od toho si v parlamentných voľbách strany rozdeľujú kreslá v parlamente v závislosti na volebnom výsledku, podmienkou je iba zisk aspoň piatich percent hlasov.

01 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-26 15:51:51 - Feat.: - Title: Najvyšší súd prepustil z väzby študenta obvineného z účasti na terorizme
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:48