StoryEditor

Ocitli sme sa v zvláštnej situácii, pripustil Maďarič: Vládny návrh nepodporili koaliční poslanci

29.11.2017, 10:18
Autor:
TASRTASRchocho
Minister kultúry uznal námietku poslancov, že platy ústavných činiteľov treba riešiť zákonom a nie každoročným zmrazovaním.

"Zjavne tu došlo k rozporu medzi návrhom vlády a vôľou poslancov," okomentoval pred dnešným rokovaním vlády včerajšie hlasovanie poslancov o zmrazení platov ústavných činiteľov minister kultúry zo Smeru Marek Maďarič.

Včera poslanci rozhodli o tom, že rokovanie parlamentu o zmrazení platov niektorých ústavných činiteľov sa napriek návrhu vlády neuskutoční v zrýchlenom režime. Len 32 poslancov totiž podporilo skrátené legislatívne konanie, ktoré kabinet Roberta Fica odôvodňoval hroziacimi hospodárskymi škodami. Keďže neprešlo, zmrazenie nemôže byť účinné už od januára.

​Maďarič uznal námietku poslancov, že platy ústavných činiteľov treba riešiť zákonom a nie každoročným zmrazovaním. "Donekonečna sa platy nedajú zmrazovať," vyhlásil.

"Ocitli sme sa v zvláštnej situácii, keď zjavne niečo nezafungovalo. Keď teda vládny návrh nenašiel podporu u vládnych poslancov," pripustil minister kultúry. "Minimálne to nezafungovalo na úrovni komunikácie," dodal. Problém mohol podľa Maďariča nastať buď na úrovni poslancov alebo vedenia poslaneckého klubu.

Pravidelné zmrazovanie platov ústavných činiteľov by mohla nahradiť nová úprava ich odmeňovania. Povedali to koaliční poslanci po tom, ako včera plénum odmietlo zmrazovať platy v zrýchlenom režime. Koaliční poslanci si vedia predstaviť, že by mali po novom zdanený celý plat. V súčasnosti sa im paušálne náhrady nezdaňujú.

"Budeme musieť urobiť to, že sa možno už v januári budeme musieť zaoberať zmenou zákona. Hovorí sa aj o tom, že napríklad paušálne príplatky by sa mali zdaniť," povedal podpredseda Národnej rady SR a predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

​Podobný názor má aj podpredseda parlamentu a poslanec Mosta-Híd Andrej Hrnčiar. "Ja aj ďalší poslanci sme za to, aby sa úplne zmenil zákon," povedal s tým, že je za zdanenie paušálnych náhrad.

Zmenu zákona pripúšťa aj poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. "Do budúcna by bolo najlepšie riešenie prijať nejaký systémový zákon, ktorý to upraví," povedal s tým, že najlepšie by bolo, keby taký zákon prešiel naprieč politickým spektrom. Tomáš nemá problém s tým, aby sa paušálne náhrady poslancom zdanili.

01 - Modified: 2024-02-06 16:42:14 - Feat.: - Title: Maďarič v HNtelevízii: Fico povedal na obhajobu Šimkovičovej málo. Danko je mocensky rozpínavý a chce viac 02 - Modified: 2024-01-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Kultúra a umelci dopadli najhoršie – majú ministerku Martinu Šimkovičovú 03 - Modified: 2022-11-24 10:20:16 - Feat.: - Title: Ikonickú bratislavskú budovu pre zlý stav zatvorili. Inšpekcia zakázala už aj jej prenajímanie 04 - Modified: 2022-10-27 07:08:43 - Feat.: - Title: Ministerka urážala Rómov a hovorila o pálení bulváru. Podľa Maďariča sa Drličku mala zastať 05 - Modified: 2022-07-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Čím je Matovič, keď nie lídrom koalície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 23:33