Andrej Danko a Peter GajdošTASR/Š. Puškáš
StoryEditor

Progresívne Slovensko sa pustilo do SNS: Očividne boli dohodnutí dopredu. Slová Gajdoša sú divadlom

25.11.2017, 14:02
Autor:
TASRTASR
Progresívci tvrdia, že ministerstvo klamalo vládu a od začiatku zavádzalo verejnosť.

Deň potom, ako ministerstvo obrany predložilo na vládu dokument, podľa ktorého malo hľadať najvýhodnejší spôsob nákupu transportérov, bola v Bruseli podpísaná dohoda o porozumení s Fínskom.

V sobotu na to upozornili predstavitelia vznikajúceho politického hnutia Progresívne Slovensko. Vidia v tom dôkaz, že ministerstvo klamalo vládu a od začiatku zavádzalo verejnosť.

Očividne tu boli všetci dohodnutí dopredu"

Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska informoval, že mu ministerstvo obrany sprístupnilo memorandum o porozumení medzi Fínskom a Slovenskom, ktoré bolo podpísané fínskou stranou 18. mája a slovenskou stranou deň na to.

Vláda pritom 17. mája schválila materiál zabezpečujúci nákup bojových obrnených vozidiel typu 8x8 a 4x4.

Očividne tu boli všetci dohodnutí dopredu. Slová ministra o hľadaní najlepšieho spôsobu boli divadlom, ktoré nik nemyslel vážne,“ uviedol v tlačovej správe hnutia Dubéci. „Dnes vidíme výsledky procesu, ktorý je podozrivý od samého začiatku. Žiaľ, pripomína to nástenkový tender. Vláda musí okamžite konať a celý proces zastaviť,” vyzval.

Progresívci zverejnili dokument

Progresívne Slovensko dokument zverejnilo. V memorande, ktoré nastavilo všeobecné zásady pre spoluprácu, sa ministerstvá obrany SR a Fínska dohodli na spolupráci v oblasti výskumu, vývoja, výroby a obstarávania materiálu obranného priemyslu a na rozšírení existujúcej spolupráce v oblasti konvenčných obranných technológií s cieľom zvýšiť obranné spôsobilosti prostredníctvom lepšieho využívania existujúcich zdrojov.

Obe ministerstvá sa podľa memoranda budú usilovať o podporu spoločného výskumu, vývoja, výroby, obstarávania a obchodu.

Vláda 15. novembra schválila návrh realizácie dodávok bojových obrnených vozidiel typu 8x8 a 4x4. Ministri zobrali na vedomie realizáciu projektu výskumu a vývoja obrnených transportérov typu 8x8 v spolupráci ministerstiev obrany Slovenskej republiky a Fínskej republiky.

Základnou platformou nového obrneného vozu 8x8, ktorý by mal byť vyrábaný na Slovensku, bude upravený podvozok fínskeho vozu Patria 8x8 AMV. Ten bude prispôsobený podľa požiadaviek slovenských ozbrojených síl.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:07