StoryEditor

Maďarič odchádza ako porazený. Smer ukázal, že žiadne zmeny neprídu, tvrdí politológ

24.11.2017, 23:00
Autor:
lmlm
Fakt, že premiér Robert Fico nie je ochotný vyhovieť Maďaričovi, spočíva v tom, že ide o záležitosti mocenských pomerov v Smere, tvrdí politológ Tomáš Koziak.

Minister kultúry Marek Maďarič odchádza z vedenia Smeru ako porazený. Dôvodom je fakt, že sa mu nepodarilo presadiť tie zmeny, ktoré požadoval, tvrdí pre HNonline politológ Tomáš Koziak.

Reagoval na informácie z piatka, že Maďarič definitívne končí vo funkcii podpredsedu. Minister kultúry v poslednom čase kritizoval viacero vecí v strane, žiadnych zmien sa však nedočkal.

"Znamená to zakonzervovanie stavu, odmietnutie zmien, ktoré požadoval Maďarič a vlastne pokračovanie Smeru v tom spôsobe politiky aj presne s tými istými chybami, ktoré doteraz robí," hovorí Koziak.

Porážka Maďariča

Podľa neho sa odchodom Maďariča nič nové v Smere neudeje. "Odchádza ako porazený. To, že sa mu nepodarilo presadiť, je fakticky jeho porážka resp. krídla v strane, ktoré zastupoval. Takže žiadne dramatické zmeny sa v Smere neudejú."

Podľa Koziaka fakt, že premiér Robert Fico nie je ochotný vyhovieť Maďaričovi, spočíva v tom, že ide o záležitosti mocenských pomerov v Smere.

"Toto je zrkadlo toho, že Maďarič nemá podporu u špičiek v strane, aby jeho pozícia bola udržateľná a aby dokázal presadiť tie zmeny, ktoré chcel urobiť."

Politológ jeho návrat nevylučuje

Koziak však upozorňuje, že Maďarič sa môže v budúcnosti do vedenia strany vrátiť. Dôvod je ten, že keď strane klesajú preferencie, tak rastie nespokojnosť.

"Možno sa Maďarič v budúcnosti vráti práve s tým, že bude nespokojnosť narastať, keď budú klesať preferencie. Nevylučujem jeho návrat do špičkových pozícií strany, ale teraz je jeho odchod zrkadlo jednotlivých skupín," tvrdí politológ.

Pomaly, ale isto?

Aj dnešný prieskum agentúry AKO ukázal, že Smeru síce pomaly, ale isto klesajú preferencie.

Smer však s tým nič nerobí, čo sa ukazuje práve pri Maďaričovi, ktorého volanie po zmenách nebolo vypočuté.

"Trend hovorí jasne, možno to charakterizovať ako pomalý, ale úplne zjavný pokles preferencií. Ťažko však predpovedať, ako to dopadne, stále 24 percent je vysoké číslo a je to najsilnejšia politická strana. A pokiaľ opoziční lídri hovoria o konci Smeru, to nie je tak. Koniec Smeru je len zbožné želanie opozície."

Pozrite si vyjadrenie Mareka Maďariča po rokovaní Smeru:

01 - Modified: 2024-04-19 09:49:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:01