FB/Roman Mikulec - minister vnútra SR
StoryEditor

Požiar v bývalej budove Palmy sa podarilo uhasiť, škody presiahli 266-tisíc eur

09.10.2021, 10:58
Autor:
TASRTASR
Spoločnosť Corwin, ktorá v areáli Palmy chystá postaviť svoj developerský projekt spresnila, že došlo k požiaru v objekte bývalej lisovne.

Hasičom sa podarilo v sobotu večer uhasiť rozsiahly požiar budovy v areáli bývalého podniku Palma na Račianskej ulici v Bratislave. 

"Na mieste zostáva skupina dobrovoľných hasičov, ktorá bude požiarisko monitorovať počas noci. Udalosť sa zaobišla bez zranení," spresnili hasiči.

Požiar podľa hasičov vypukol v sobotu krátko pred 10.00 h. "Ide o historickú dvojpodlažnú budovu s rozlohou 60x40 metrov s dreveným krovom a eternitovou strechou," spresnili. Na mieste zasahovali hasiči zo všetkých bratislavských hasičských staníc a dobrovoľní hasiči z Ružinova, Petržalky, Starého Mesta a Podunajských Biskupíc.

Zatvorte si okná, vyzval starosta 

Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý uviedol, že podľa hasičského veliteľa na mieste nehoria nebezpečné chemické látky. Pre rozsiahly požiar a silné zadymenie však vyzval obyvateľov v okolí Račianskej ulice, aby si pozatvárali vo svojich bytoch a domoch okná.

Spoločnosť Corwin, ktorá v areáli Palmy chystá postaviť svoj developerský projekt, vo svojom stanovisku spresnila, že došlo k požiaru v objekte bývalej lisovne.

"Aká bola jeho bezprostredná príčina v tejto chvíli nevieme. Celá udalosť bude predmetom vyšetrovania," napísal developer na sociálnej sieti. Ako tvrdí, situácia ho mrzí, keďže objekt bývalej lisovne v budúcnosti plánoval zachovať a zapracovať do jeho vízie - Palma pre ľudí.

"Chceli sme ho adaptovať a zrekonštruovať rovnako, ako aj ďalšie industriálne stavby v rámci pripravovanej revitalizácie areálu," deklaroval investor.

V havarijnom stave 

Corwin tvrdí, že už dlhodobo upozorňoval, že napriek ochranným opatreniam a snahe bezpečnostnej služby, ktorá dohliada na túto časť areálu bývalej Palmy, susediacu so železničnou traťou, nie je dlhodobo udržateľné zabezpečiť zdevastované objekty pred vniknutím nepovolaných osôb.

"Tieto budovy tu stáli celé roky bez povšimnutia a ich stav je vo viacerých prípadoch už havarijný. Podobné incidenty vrátane opakovaných vlámaní do areálu sme v minulosti riešili a hlásili opakovane," uviedol s tým, že vyvinie maximálne úsilie s cieľom predchádzať podobným udalostiam.

Požiar spôsobil škodu viac ako 266-tisíc eur. Prípadom sa už zaoberá polícia, ktorá začala trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci.

01 - Modified: 2024-04-18 13:42:48 - Feat.: - Title: Hasiči už tretí deň bojujú so zvyškami požiaru v budove burzy v Kodani 02 - Modified: 2024-04-17 08:47:12 - Feat.: - Title: Hasiči naďalej bojujú s požiarom historickej budovy kodanskej burzy. Hasiť ho budú zrejme ešte 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-16 12:00:39 - Feat.: - Title: VIDEO Ohnivé peklo v Kodani. Zhorela najznámejšia budova a symbol mesta, pripomína tragický požiar Notre Dame 05 - Modified: 2024-04-16 13:21:07 - Feat.: - Title: VIDEO: Ikonu Kodane zachvátil požiar, veža budovy zo 17. storočia sa v plameňoch zrútila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:21