REUTERS/Hannah McKay
StoryEditor

Slovensko prehralo boj o európsku liekovú agentúru, jej novým sídlom bude Amsterdam

20.11.2017, 16:00
Slovensko svoju prvú európsku inštitúciu nezíska, Bratislava sa neumiestnila ani v prvej trojke.

Európska agentúra pre lieky (EMA) sa po brexite z Londýna presťahuje do holandského Amsterdamu. Medzi ním a talianskym Milánom nakoniec podľa diplomatických zdrojov ČTK rozhodlo dnes v podvečer žrebovanie. Tretie kolo tajnej voľby 27 krajín totiž skončilo nerozhodne, jeden štát sa zdržal.

Slovenský boj o európsku liekovú agentúru sa skončil neúspechom. Pôvodne sme pritom patrili k favoritom, rozhodovať sa malo medzi Milánom a Bratislavou. Hlavné mesto Slovenska sa nakoniec neprebojovalo ani medzi troch finalistov.

Mali sme výhodu

Našou najväčšou výhodou bol fakt, že u nás ešte nesídli žiadna európska inštitúcia a zároveň spĺňame ostatné kritériá, ktoré Európska rada určila. Stály predstaviteľ Talianska pri EÚ Sandro Gozi však tento argument označil za nespravodlivý. Kým ostatných favoritov uznal ako silných protivníkov, kandidatúru Slovenska označil za „iniciatívu, ktorá je v podstate založená jedine na geopolitickej báze a veľmi zavádzajúcej predstave o spravodlivosti“.

K našej prehre však mohol prispieť aj fakt, že prieskum medzi zamestnancami agentúry ukázal, že iba 14 percent z nich by bolo ochotných v prípade presunu odísť do Bratislavy. „To môže byť z viacerých dôvodov, jedna vec je, že Bratislava je relatívne malé mesto oproti iným metropolám v ponuke, taktiež je menej multikulturálne,“ vysvetlil vydavateľ portálu Euractiv Radovan Geist.

Uprednostnili staré členské krajiny

Ďalšími dôvodmi je dopravná dostupnosť a infraštruktúra, ako aj neochota ísť do novej členskej krajiny, ktorá je menej známa ako napríklad Taliansko. Samotná agentúra vyhlásila, že sťahovanie môže spôsobiť problémy či meškania pri schvaľovaní nových liečiv.

Okrem liekovej agentúry sa včera hlasovalo aj o presune Európskeho orgánu pre bankovníctvo, o ktorý prejavilo záujem osem krajín. 

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 03 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 04 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 05 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:58