StoryEditor

Slovensko je Rusku vďačné, odkazuje podpredseda SNS kritikom

18.11.2017, 18:10
Autor:
klkl
Anton Hrnko reaguje na vyjadrenia Františka Šebeja v dnešnej diskusii.

Podpredseda Slovenskej národnej strany (SNS) Anton Hrnko reagoval na vyjadrenia predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja z koaličného Mosta-Híd.

Šebej podľa Hrnka chápe slovenskú zahranično-politickú orientáciu čiernobielo a zabúda, že Slovensko sa zaviazalo spolupracovať so všetkými svetovými mocnosťami. "Za najdôležitejšie možno pokladať snahu o získanie členstva v EÚ a NATO a zároveň dobré vzťahy so všetkými rozhodujúcimi veľmocami a dôležitými štátmi vo svete," píše Hrnko vo svojom stanovisku.

Protiruská kampaň

Ako ďalej uvádza, Danko na tom staval aj svoju cestu do Ruska a aj prejav v Štátnej dume. "Preto sme s počudovaním zaznamenali negatívne vyjadrenia niektorých politických činovníkov, najmä však predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja, ktorý vníma politiku z nášho pohľadu len čiernobielo," ohodnotil Hrnko.

Zároveň si myslí, že sa na Slovensku vedie štvavá protiruská kampaň. "Medzi ne určite nepatrí štvavá protiruská kampaň, v ktorej sa Rusko a jeho čelní predstavitelia vydávajú div nie za príčinu všetkého zla, ktoré obťažuje Európu i celý svet," píše v stanovisku.

Starí priatelia

Podpredseda SNS označuje Rusko za starého priateľa, na ktorých sa podľa neho nemá zabúdať. "Slovensko si nemôže dovoliť ten luxus, že pri získaní nových priateľov zabudne na tých starých a jeho noví priatelia sa nesmú správať ako malé deti na pieskovisku, ktoré si vyžadujú svoje priateľstvo zrušením ostatných priateľstiev."

Hrnko podobne ako Danko pripomína, že Rusku sú Slováci vďační. "Slovensko a slovenský národ je hlboko vďačný ruskému národu nielen za oslobodenie spod fašistickej okupácie, ale aj za to, že v čase tvrdého národnostného útlaku videli v silnom Rusku nádej, že aj im bude dopriate dobrodenie vlastnej suverénnej štátnosti. Preto zapájanie sa slovenských politikov do rusofóbnych kampaní nemožno nazvať ináč ako strieľanie si do vlastnej bránky," píše Hrnko v stanovisku.

Bez Ruska nebude mier

Danko podľa jeho podpredsedu vychádzal z toho, že v Európe treba zabezpečiť mier a to nie je podľa SNS možné bez spolupráce s Ruskom. "Mier je jediná cesta, ako môže Európa zabezpečiť prosperitu a bezpečnosť svojim občanom. Sme presvedčení, že bez silného Ruska to nie je možné dosiahnuť."

Na základe tohto predpokladu musel podľa Hrnka prijať predseda NR SR pozvánku do Moskvy. "V tomto je naša zodpovednosť, a to viedlo Andreja Danka, aby ako prvý slovenský politik prijal ponuku a vystúpil v Štátnej dume. Až história ukáže, aký to bol dôležitý krok. Vojnoví štváči skončili buď na smetisku dejín, alebo pred tribúnami."

Dankov prejav v Moskve:

01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:45