StoryEditor

Dankov prejav v Moskve bol nezmysel a prekrúcal históriu, znie z koalície

18.11.2017, 12:01
Autor:
klkl
Prejav predsedu parlamentu označili za fail.

Poslanec koaličného Mosta-híd František Šebej dnes v diskusnej relácii RTVS ostro kritizoval predsedu NR SR Andreja Danka za jeho návštevu v Moskve a za prejav, ktorý predniesol pred ruským parlamentom.

„Čo sa týka Dankovho prejavu v štátnej dume, vôbec tam nemal hovoriť. Ja si myslím, že ani taká návšteva sa nemala uskutočniť. Neviem o žiadnej inej takto vysokej parlamentnej delegácii z krajiny EÚ od anexie Krymu. Celá návšteva bola chyba,“ vyhlásil Šebej.

Úplne mimo

Vyjadril sa aj k samotnému Dankovmu prejavu, ktorý kritizovali aj zástupcovia opozície, pričom predseda parlamentu sa pochválil, že zaň zožal standing ovation. „Ten samotný prejav išiel úplne mimo smerovania našej zahraničnej politiky,“ skonštatoval Šebej.

„To sú z môjho pohľadu hrubé faily a nezmysly, to po prvé a po druhé prekrúcajú históriu. Aká slovanská vzájomnosť? taká čo umožňuje Rusom zabíjať Ukrajincov a naopak?“ rozčúlil sa koaličný poslanec.

Kritiky z SNS sa nebojí

Na otázku moderátora Braňa Dobšinského, či sa nebojí, že za jeho slová príde kritika od Slovenskej národnej strany (SNS), Šebej reagoval rovnako razantne. „To mi je v celku fuk, lebo to je taká vážna vec, že mi nedá to nekomentovať,“ povedal poslanec.

Zároveň si však nemyslí, že by bol Dankov úmysel takto podkopávať slovenskú zahraničnú politiku. „Ja nevidím do mysle predsedu národnej rady, ja len vidím, že pravdepodobne zle vyhodnotil, čo to zahraničnopoliticky znamená,“ uzavrel poslanec.

Nemal tam ísť

S jeho slovami súhlasil aj opozičný poslanec a novozvolený bratislavský župan Juraj Droba (SaS). „Je to pre mňa hrubý faul v zahraničnej politike, podľa mňa tam vôbec nemal chodiť a už vôbec tam nemal mať taký prejav aký dal,“ zhodnotil Droba.

Ten musel reagovať aj na otázku, či je podľa neho tento prejav predsedu parlamentu dôvodom na to, aby skončil vo svojej funkcii. „Diskutujeme o tom, u nás vo vnútri strany, ale nejdem vám teraz hovoriť, či je to na odvolávanie predsedu parlamentu.“

Hodnotili aj Kisku

Šebej je však presvedčený, že to na zloženie funkcie nie je. „Nie je to na odvolávanie predsedu NR SR, treba to pomenovať za chybu, nekonzultoval som to, je to môj osobný názor, ja to považujem za chybu, no nesúvisí to so zriekaním sa funkcie.“

Obaja politici zhodnotili aj prejav prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa prihováral k poslancom Európskeho parlamentu v tom istom čase, ako Danko hovoril v ruskej dume. Obaja boli kritizovaní ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru) za to, že svoje prejavy nekonzultovali s rezortom diplomacie.

Kiska bol vyvážený

Na rozdiel od Danka sa však podľa Šebeja Kiska držal zahranično-politickej orientácie krajiny. „Kiskov prejav bol v podstate o tom, o čom bolo spoločné prehlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov. Prihlásil sa k EÚ aj k našej euroatlantickej orientácii. Z môjho pohľadu ten prejav bol taký, že som s ním súhlasil,“ zhodnotil Šebej.

Droba však už z tohto prejavu až taký nadšený nebol. „Kiskov príhovor považujem za primeraný, vyvážený,“ povedal Droba s tým, že v jeho strane bol však považovaný za príliš eurooptimistický  a príliš federalistický s čím má SaS problém.

Pozrite si celý Dankov prejav:

01 - Modified: 2020-12-11 14:03:20 - Feat.: - Title: Kiska o spore s Ficom: O všetkom vedel. Je len otázka, či Bödörovu skupinu riadil, alebo ju len kryl 02 - Modified: 2020-08-26 13:21:33 - Feat.: - Title: Kiska neuspel na Ústavnom súde. Ten zastavil konanie v prípade voľby šéfa ÚRSO 03 - Modified: 2020-07-11 14:22:24 - Feat.: - Title: Kto bude šéfom Za ľudí? Kiska chce na čele strany Remišovú 04 - Modified: 2020-06-23 09:12:19 - Feat.: - Title: „Všetky varianty sú otvorené.“ Je možnosť, že Kiska ostane na čele Za ľudí 05 - Modified: 2020-05-05 21:15:50 - Feat.: - Title: Kiska už čoskoro povie, či končí v politike. Nahradí ho Remišová či Šeliga?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:09