TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Opozícia pokladá miliardový obchod za škandál, Progresívne Slovensko ukazuje na cyperskú schránku

14.11.2017, 16:05
Autor:
TASRTASR
SaS a OĽaNO požadujú okamžité zastavenie obchodu na ministerstve obrany a zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže.

Podpredseda SaS a bývalý šéf rezortu obrany Ľubomír Galko a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka žiadajú ministra obrany Petra Gajdoša (nominant SNS) o absolútne odtajnenie nákupu bojových obrnených vozidiel 4x4 a 8x8 pre slovenskú armádu.

Opozícia rovnako požaduje zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže. Oznámili to na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

"Vyzývame ministra obrany, aby zverejnil, akým spôsobom jeho ministerstvo vybralo fínskeho partnera a jeho vozidlá Patria v kombinácii so slovenskými firmami, ako prebiehal tento výber a aké boli konkurenčné ponuky," povedal Galko.

Chcú zastaviť obchod

Opozícia pokladá za škandál, že zmluvy s fínskou stranou týkajúce sa dodávok obrnených vozidiel podpísal rezort obrany bez toho, aby o tom vopred informovalo verejnosť.

"Bez toho, aby mu to schválila vláda, bez vedomia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť a bez vedomia najvyššieho veliteľa ozbrojených síl - prezidenta SR Andreja Kisku," podotkol podpredseda SaS. Zároveň vyslovil protest proti vývoju nového obrneného vozidla spôsobom, akým bol predstavený.

SaS a OĽaNO požadujú okamžité zastavenie tohto obchodu a zrealizovanie transparentnej medzinárodnej súťaže, kde jednou z podmienok bude zapojenie slovenských firiem takým spôsobom, že všetky dostanú šancu sa o zákazky aspoň uchádzať a nebudú vyberané len "privilegované slovenské firmy".

Opozícia: zmluvy by mali byť odtajnené

Opozícia chce, aby ministerstvo obrany rokovalo so Združením bezpečnostného a obranného priemyslu SR. "Žiadame o zverejnenie kapacít, ktorými slovenské firmy disponujú. Chceme poznať, čo vedia reálne poskytnúť. Či môžu dodávať napríklad zbraňové veže, komunikačnú techniku či servis. Takúto súťaž žiadame uskutočniť aj pre vozidlá 8x8 aj pre vozidlá 4x4," povedal Galko s tým, že sú za absolútne odtajnenie celého obchodu.

Vašečka informoval, že tejto téme sa chcú venovať aj na zasadnutí parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. "My požiadame, aby sa do programu tohto riadneho výboru zaradil bod – informácia ministra obrany o týchto pripravovaných obchodoch. Ak nebude tomu vyhovené, budeme žiadať na túto tému zvolať mimoriadny výbor," podotkol.

Zastaviť proces modernizácie žiada aj Progresívne Slovensko (PS), nazvalo ho pochybným. PS vyzýva, aby bola zverejnená analýza ministerstva obrany, na základe ktorého sa išlo cestou priameho zadania.

Podozrivý subdodávateľ

PS tvrdí, že zrejme sa našiel dôkaz o plánovanom obchode s Fínmi. "Spoločnosť Patria, ktorá má byť partnerom ministerstva obrany, má už zápis v registri konečných užívateľov. Je to náznak, ak nie priamo dôkazom toho, že zo strany štátu alebo štátnej firmy došlo alebo sa plánuje k nejakému finančnému plneniu," uviedlo v stanovisku. Podľa PS je týmto jasné, že spoločnosť Patria sa pripravuje na obchodný vzťah so štátom.

Obavy podľa Progresívneho Slovenska vyvolávajú aj nové informácie o najčastejšie spomínanom subdodávateľovi. "Way Industries je podľa registra konečných užívateľov vlastnená dvoma ľuďmi. Cyperskou schránkou, ktorej vlastníkom je René Foltán, stomatológ z Prahy. Druhým je nový generálny riaditeľ spoločnosti. Je veľmi pravdepodobné, že tieto osoby nie sú reálnymi vlastníkmi spoločnosti," uviedol Martin Dubéci z PS s tým, že takáto spoločnosť sa nemá ani len spomínať okolo miliardovej modernizácie s politickými vplyvmi.

Minister obrany v piatok (10.11.) informoval, že slová o netransparentnosti nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu nie sú pravdivé. Zároveň zdôraznil, že do výroby a vývoja týchto vozidiel má byť v čo najvyššej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel.

Gajdoš upozornil, že utajenie materiálu na stupeň "VYHRADENÉ", nie je výmyslom jeho ministerstva. Tvrdí, že taká bola dohoda partnerov a o utajení hovorí aj nariadenie ministra obrany. 

Rezort obrany predložil v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily (OS) SR mali do roku 2029 získať 81 bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova 04 - Modified: 2023-12-28 13:25:04 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Súťaž na stacionárne radary zrušíme a vyhlásime nanovo 05 - Modified: 2023-08-10 10:28:37 - Feat.: - Title: BILLA si v tendri vybrala novú kreatívnu agentúru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:19