TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Tender parlamentu za 260-tisíc vzbudzuje podozrenie: Kôš musí mať výšku 61 centimetrov, krájač 300 otáčok

14.11.2017, 13:13
Autor:
chocho
Požiadavky zadefinované Kanceláriou Národnej rady v tendri na kuchynské zariadenie sú podľa Nadácie Zastavme korupciu podozrivé.

Tender na zariadenie parlamentnej kuchyne vypísaný Kanceláriou Národnej rady vzbudzuje podozrenie, že je šitý na mieru. Tvrdí to Nadácia Zastavme korupciu v blogu na Denníku N. Tender bol zverejnený 23. októbra 2017, uchádzači môžu predkladať ponuky ešte dva týždne. Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady podozrenia odmieta. 

Zoznam obstarávaných zariadení obsahuje vyše sto položiek a každá má presne zadefinované rozmery. "Kôš na odpadky musí byť 61 centimetrov vysoký a s priemerom 44 centimetrov. Chladnička musí byť vysoká dva metre desať a široká 74 cm. Krájač zeleniny nesmie byť vyšší ako 777 milimetrov," uvádzajú v blogu Martin Turček a Pavel Sibyla z Nadácia Zastavme korupciu príklady.

Ako skopírované z katalógu

Rovnako sú v požiadavkách zadefinované aj technické a funkčné parametre. Napríklad krájač zeleniny má mať 300 otáčok za minútu.

Niektoré formulácie v tendri majú znieť akoby boli skopírované priamo z katalógu dodávateľa. Napríklad sa môžete dočítať o “plne elektronickom ovládaní grilu s dotykovým displejom poskytuje kuchárom absolútne nový komfort pri grilovaní”.

Kancelária parlamentu vedená Danielom Guspanom pri zadávaní tendra neobišla ani estetické požiadavky: "Kontrolné svetlo na plynovej panvici má byť oranžové, chladiaca skriňa má byť zvonku biela, umývací dvojdrezový stôl má mať mosadzný pochrómovaný dvojsifón. Pri niektorých zariadeniach sú uvedené konkrétne typové označenia výrobcov - váhy T28, krájač zeleniny TM-TG či konvektomat NAEB101."

Podľa protikorupčných aktivistov sa zdá, že človek, ktorý obstarávanie pripravoval, si mohol zjednodušiť prácu a skopírovať opisy vybavenia z katalógu.

"Podmienky obmedzujú férovú súťaž"

Národná rada v tendri píše, že výrobky uvedené v projektovej dokumentácii "označené menom konkrétneho výrobcu a konkrétnym typom, sú uvedené ako referenčné" a "uchádzač ... ich môže nahradiť výrobkom, ... ktorý má rovnaké, alebo lepšie technické parametre.” Podľa Nadácie Zastavme korupciu to má dva problémy.

V súťažných podkladoch na strane 42 sa totiž píše, že uvedené rozmery a estetické požiadavky musia zostať zachované. Zároveň každá zámena za výrobky s lepšími technickými parametrami musí byť odsúhlasená parlamentnou kanceláriou.

Odborníčka na verejné obstarávanie Marcela Turčanová tvrdí, že takéto podmienky sú v rozpore so zákonom, pretože "obmedzujú férovú hospodársku súťaž."

Bojovníci proti korupcii pripúšťajú, že podmienky mohli byť takto naformulované len "nedopatrením". Možné je podľa nich tiež to, "že nová kuchyňa v parlamente má už dávnejšie hotový projekt, v ktorom sa ráta s konkrétnym zariadením od konkrétneho výrobcu. A aby v tendri vyhral práve on, šanca na úspech iných uchádzačov sa vylúčila cez presne stanovené rozmery obstarávaného vybavenia."

"Cieľom je najvýhodnejšia cena"

Kancelária parlamentu podozrenia odmieta. V reakcii pre HNonline sa odvoláva na podklady súťaže v ktorých stojí, že výrobky spomínané v dokumentácii sú len referenčné a po dohode ich uchádzač môže nahradiť výrobkom s rovnakými alebo lepšími technickými parametrami. Požadované rozmery, estetické a funkčné parametre však musia zostať zachované.  

"Šírka jednotlivých zostáv určených v projektovej dokumentácii je daná priestorovými možnosťami. Uvedené rozmery jednotlivých zostáv zariadení v špecifikácii stanovenej projektantom vychádzajú z priestorových možností a dispozičného riešenia technologického celku, ktoré majú svoje obmedzenia vzhľadom na to, že ide o rekonštrukciu existujúceho vymedzeného priestoru," bráni sa Kancelária Národnej rady.

V stanovisku kancelária tvrdí, že nebolo jej cieľom nikoho ani diskriminovať, ani zvýhodňovať. "Práve naopak, cieľom tohto verejného obstarávania je dosiahnutie najvýhodnejšej cenovej ponuky. Za týmto účelom bola nad rámec zákonných povinností do priebehu procesu verejného obstarávania stanovená elektronická aukcia."

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:04