StoryEditor

„Ksicht na čele SNS sa zmenil, metódy nie." Zsolt Simon kritizoval praktiky Dankovej strany

13.11.2017, 09:15
Autor:
lmlmTASRTASR
Nezaradený poslanec Zsolt Simon hovorí na brífingu o tom, ako vyvolení majú uspieť pri dotáciách pod kuratelou SNS.

Nezaradený poslanec Zsolt Simon dnes kritizoval Dankovu SNS za metódy a praktiky pri rozdeľovaní dotácií.

Na brífingu vyhlásil, že praktiky sa v SNS nezmenili.

"Ksicht na čele SNS sa zmenil, metódy sú takmer identické," povedal nezaradený poslanec.

Narážal na nástenkový tender z minulosti a na kauzu eurofondov, po ktorej už pod vedením Andreja Danka skončil minister školstva Peter Plavčan.

Simon hovoril o nových metódach

Podľa Simona výzva na poskytnutie podpory na plnenie mimoprodukčných funkcií lesov je len pre vyvolených, pretože je takmer nemožné pre krátky čas ju stihnúť.

Oprávnení majú krátky čas na obstaranie požadovaných potvrdení z úradov. Výzva je podľa neho tiež diskriminačná, lebo požaduje od vlastníkov lesov - nepodnikateľov, napríklad potvrdenie o tom, že nezamestnávajú nelegálne pracovníkov, ktoré im nie je možné vydať.

"Dovolím si upriamiť pozornosť na jednu výzvu, ktorú Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyhlásila 31. októbra 2017, s termínom predkladania žiadostí do 13. novembra, teda do dnešného dňa. Za toto obdobie bolo 5 dní pracovného voľna. Ten, kto vedel, že výzva bude vyhlásená a dokedy je možné predkladať dokumenty, ten si vedel všetky doklady zabezpečiť dopredu, pretože ak treba 14 rôznych potvrdení od rôznych inštitúcií, ktoré majú 14 až 30 dní na to, aby vydali potvrdenie, tak za 8 dní sa toto takmer nedá zvládnuť," podčiarkol.

Existuje podľa neho tak nový spôsob, ako pomôcť tomu, kto má údajne zvíťaziť.

Výzva je podľa neho tiež diskriminačná voči občanom, ktorí vlastnia lesy a spĺňali by podmienky výzvy.

"Jedným z potvrdení, ktoré PPA vyžaduje, je potvrdenie o tom, že žiadateľ o dotáciu nelegálne nezamestnáva ľudí," poznamenal.

Podmienkou na zistenie nelegálneho zamestnávania je podľa Simonových slov však identifikačné číslo žiadateľa, pričom subjektom, ktoré ho nemajú, nie je možné vydať predmetné potvrdenie.

"Výzva však nebola vypísaná len pre samostatne zárobkovo činné osoby. Podpora sa poskytuje na les ako taký," dodal Simon.

Reakcia ministerstva

MPRV SR o podpore určenej na ekosystémové služby informovalo v dostatočnom časovom predstihu, na tlačovej konferencii ju kompletne predstavilo ešte začiatkom októbra. Záujemcovia preto mali dostatok času na to, aby si stihli pripraviť všetky potrebné podklady. Pán poslanec Simon zasa raz preukázal, že nevie čítať zákony. Vo Vyhláške je totiž jasne uvedené, že o podporu sa môže uchádzať len právnická alebo fyzická osoba – podnikateľ. Podľa zákona o lesoch musí každý obhospodarovateľ lesa (aj fyzické osoby) zamestnávať odborného lesného hospodára. Otázkou teda je ako pán poslanec Simon obhospodaroval les, ktorý vlastní bez toho, aby zamestnával odborného lesného hospodára. Ak sa tak totiž udialo, porušil zákon o lesoch," píše sa v reakcii ministerstva pôdohospodárstva.

01 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 02 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:43