Milan KrajniakTASR/Michal Svítok
StoryEditor

Raši si mal na Luníku IX kupovať hlasy. Myslí si to Milan Krajniak

12.11.2017, 12:35
Autor:
klkl
Podpredseda hnutia Sme Rodina sa stretol v diskusii s Bélom Bugárom (Most-Híd) a Robertom Kaliňákom (Smer-SD).

Predstavitelia parlamentných strán rozoberali výsledky volieb. Kaliňák priznal, že nechápe, prečo od nich všetci očakávajú expresné analýzy výsledkov. „Neviem prečo máme mať pocit, že je to nejaká súťaž v rýchlosti,“ povedal Kaliňák.

Podľa neho budú potrebovať hlbšie analýzy toho, prečo v niektorých krajoch ich kandidáti uspeli s náskokom a v iných sa prepadli. Základným dôvodom má byť podľa Kaliňáka to, že niektorí ich kandidáti nešťastne komunikovali ich úspechy. Narážal tak najmä na neúspech Juraja Blanára v Žiline, ktorý bol podľa neho veľmi úspešný župan.

Dôvodom boli regionálne rozdiely

„My si chceme zhodnotiť prečo veľmi kvalitná práca Juraja Blanára bola nedostatočne ocenená. Teraz je otázka prečo tie rozdiely také boli medzi napríklad Trenčianskym krajom a Žilinským krajom alebo medzi Kysucami a Oravou,“ povedal Kaliňák.

Podľa neho treba výsledky volieb analyzovať regionálne a celoštátna politika na ne nemá vplyv. Inak by sa dal pozorovať celoštátny prepad Smeru, čo ale nenastalo.

Osobnú zodpovednosť necíti

Kaliňák však necíti osobnú zodpovednosť za výsledky volieb. Reagoval tak na otázku, či Smeru neublížila kauza Bašternák a to, že má kontakty s človekom, ktorý je podozrivý z daňových únikov.

„Teraz sa poznám s ďalšími dvoma, ktorí sú v politike, či už je to pán prezident alebo ďalší," povedal minister. Ako uviedol Kaliňák, má dôveru straníckych štruktúr a to je pre neho podstatné.

„Každý z nás má nejakú otázku, kedy si musí otestovať svoju dôveru aj v rámci straníckych štruktúr. Potom, čo tu bola mediálna smršť, minulý rok som kandidoval na podpredsedu strany, kde som dostal dôveru od našich kolegov potom, čo tá kauza prepukla,” povedal Kaliňák.

Rozhodli koalície

Ako uviedol Béla Bugár za výsledkom volieb treba hľadať najmä koalície. „Ja si myslím, že tam kde všade vznikla koalícia, vždy tí, ktorí mali za sebou koalíciu vyhrali,“ povedal Bugár s tým, že pri tomto nezáleží či to bola koalícia súčasných vládnych alebo opozičných strán.

Evidentne sa to prejavilo v Košiciach, kde Most-híd odmietol podporiť kandidáta Smeru Richarda Rašiho. Ten nakoniec prehral veľmi tesne. Bugár za toto však zodpovednosť necíti.

Problematické Košice

„Zodpovednosť by sme cítili, keby bola spolupráca na úrovni vúc za posledné štyri roky lepšia, čo nebola,“ povedal Bugár. Ako uviedol, v Košiciach sa nevedeli dohodnúť pre nezhody z minulosti.  

Ku Košiciam sa vrátil aj Milan Krajniak, ktorý je presvedčený, že tam došlo ku kupovaniu hlasov. „Polícia hovorí o tom, ako sa nebudú kupovať hlasy a potom Raši získa na Luníku IX 91 percent hlasov, určite ich nedostal za sociálnu politiku Smeru,“ povedal Krajniak s tým, že vo zvyšku Košíc kandidát Smeru prehral.

Kupovanie hlasov

Na výzvu koaličných politikov, aby podal trestné oznámenie, keď má podozrenia, Krajniak reagoval, že to podľa neho nemá význam. „Určite by sa to vyšetrilo tak, ako prípad v Lomničke,“ reagoval opozičný poslanec a pripomenul tak prípad z uplynulých parlamentných volieb, kde bolo podozrenie, že si hlasy kupoval Peter Chudík so Smeru. V prevažne rómskej obci Lomnička získal viac preferenčných hlasov ako premiér Robert Fico.

Všetci traja politici sa však zhodli, že obrovské množstvo nezávislých poslancov, ktorí boli do regionálnych zastupiteľstiev zvolení bude nevypočítateľné a v konečnom dôsledku to môže spôsobiť problémy.

„Fenomén nezávislých poslancov je rizikom v tom, že každý z nich si môže niečo za niečo vymeniť v rámci hlasovania v kraji a to už nepovažujem za štandardné v politickom boji,“ reagoval Kaliňák.

01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-03-11 16:46:07 - Feat.: - Title: Krajniak v HNtelevízii: Kresťania nemôžu byť len asistentmi Smeru a PS, KDH by nemalo chodiť na protesty 03 - Modified: 2024-02-27 14:49:43 - Feat.: - Title: Krajniak bude lídrom kandidátky Kresťanskej únie v eurovoľbách. Chce, aby ľudia mali alternatívu 04 - Modified: 2023-09-20 10:32:24 - Feat.: - Title: Duel: Ódorova vláda pozýva migrantov, dajme ich do táborov, tvrdí Krajniak. Populizmus, klameš, reaguje Naď 05 - Modified: 2023-07-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát presúva 700-tisíc Slovákom peniaze. Zvýši im to dôchodky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:11