StoryEditor

Prvé zmeny Hamrana v polícii: Vo funkciách skončí riaditeľka NAKA a obaja viceprezidenti

08.10.2021, 12:21
Autor:
TASRTASR
Policajný prezident Štefan Hamran avizoval, že štvorica obvinených vyšetrovateľov NAKA z tímu Očistec bude pokračovať vo svojej práci.

Doterajšia riaditeľka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Eva Kurrayová vo funkcii končí k 15. októbru. Koncom roka ukončia služobný pomer aj viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Avizuje aj ďalšie personálne zmeny.

Zároveň uviedol, že štvorica obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry z tímu Očistec bude pokračovať vo svojej práci.

Dočasný policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii. Nevidí dôvod na ich postavenie mimo služby. Poukazuje na rozhodnutie krajského súdu, ktorý skonštatoval neopodstatnenosť trestného stíhania.

"Vyzerá to, že spravodlivosť má šancu a naberá druhý dych," povedal Hamran v súvislosti so záverom krajského súdu, je podľa neho veľavravné. Čaká ešte na zdôvodnenie.

Verí, že obvinenia budú zmetené zo stola, podľa Hamrana im chýba logická argumentácia. Hovorí o zlyhaní tímu Úradu inšpekčnej služby, je zvedavý, ako sa s tým inšpekcia vyrovná.

Vyšetrovatelia sa podľa šéfa polície chcú vrátiť do práce. „Sám som bol prekvapený, že majú väčšiu chuť pokračovať, ako mali predtým," poznamenal. Konflikt záujmov nevidí, keďže nevyšetrujú vlastné skutky. Dodal, že ide o profesionálov, ktorých doterajšiu prácu možno hodnotiť v superlatívoch.

Štvoricu vyšetrovateľov obvinili vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich obvinili v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich minulý týždeň prepustil z väzby. Podľa súdu je ich trestné stíhanie neopodstatnené.

Tlačová beseda Policajného prezidenta 11:44 Riaditeľka NAKA Eva Kurrayová k 15. októbru končí. 11:18 Policajný prezident sa v súvislosti s personálnymi zmenami v polícii vyjadril, že začne čistiť policajný zbor tam, kde je to potrebné. 11:17 "Som zvedavý na to, ako sa Úrad inšpekčnej služby vysporiada s tým, že má tím, u ktorého je vysoká pravdepodobnosť, že nekonal v súlade so zákonom," povedal Harman. 11:12 Ide o elitných vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu, Pavla Ďurku, Štefana Mašína a Milana Sabotu. Policajtov stíha inšpekcia ministerstva vnútra. Harman pripomína, že súd sa dôvodmi ich väzby ani nezaoberal. 11:11 Štyria obvinení vyšetrovatelia NAKA, ktorých súd nedávno prepustil z väzby, budú podľa Harmana pokračovať vo svojej práci. Policajný prezident ich mimo služby nepostaví.

01 - Modified: 2016-11-14 09:33:44 - Feat.: - Title: Samsung chce vstúpiť do oblasti automobilovej elektroniky, kupuje americkú spoločnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 13:20