StoryEditor

V Smere má rásť tlak na odstúpenie Kaliňáka. Predstavitelia strany to popierajú

10.11.2017, 10:06
Autor:
klkl
Informáciu priniesla agentúra SITA odvolávajúca sa na zdroje z prostredia Smeru.

Po župných voľbách, ktoré skončili pre vládny Smer-SD pohromou, má v strane dochádzať ku konfliktom a viacerí čelní predstavitelia strany majú tlačiť na to, aby minister vnútra a podpredseda strany, Robert Kaliňák odišiel zo svojich postov. Informuje o tom agentúra SITA.

Ako ďalej uvádza agentúra, na Kaliňákov odchod mali zatlačiť piati podpredsedovia strany. Podľa nich má byť Kaliňák a kauzy s ním spojené zodpovedný za klesajúcu podporu Smeru. Dôvodom je aj to, že minister vnútra nevie voličom vysvetliť vzťah s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Chcú aj Richterove kreslo

Okrem Kaliňáka má užšie vedenie Smeru žiadať aj zmenu na poste ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, kde je momentálne Ján Richter. Tomu vyčítajú kauzu Čistý deň a to, že zariadeniu neodobral akreditáciu aj napriek odporúčaniu Akreditačnej komisie.

Podľa agentúry SITA by mal na poste podpredsedu Smeru skončiť aj Juraj Blanár, ktorý neobhájil post žilinského župana. Na jeho odstúpenie má tlačiť Kaliňák.

Výmeny v krajoch

Svoje posty by mali podľa informácii agentúry zložiť aj krajskí predsedovia strany na čele so Stanislavom Kubánkom v Prešove, kde Smer tiež stratil post župana po neúspešnej kandidatúra dlhoročného župana Petra Chudíka.

Ako uvádza SITA, užšie vedenie Smeru tiež zvažuje vymeniť trnavskú predsedníčku Renátu Zmajkovičovú a šéfku strany v Banskej Bystrici Janu Laššákovú. Podpora vládnej strany v oboch krajoch klesá. V Trnave uspel opozičný kandidát Jozef Viskupič. V Banskej Bystrici po neúspechu Vladimíra Maňku v predchádzajúcich voľbách tento rok strana vlastného kandidáta ani nepostavila.

Smer reaguje

Premiér a predseda strany Smer Robert Fico sa od volieb na verejnosti ukázal len krátko, počas rokovania vlády v stredu. K výsledkom volieb sa však doteraz nevyjadril. Na dnes (10. 11., pozn. red.) naplánoval tlačovú konferenciu, kde tak má urobiť. Všetky zmeny v strane budú podľa informácií z vedenia strany závisieť práve od neho.

Na správy agentúry SITA už reagoval aj Smer. Z tlačového odboru strany prišla správa, že „Robert Fico považuje správu agentúry SITA za vymyslenú a vykonštruovanú s cieľom rozohrať účelové spravodajské hry.“

"Je to blbosť."

V stanovisku sa ďalej uvádza, že Kaliňák ako aj ostatní podpredsedovia strany majú Ficovu plnú dôveru. K informácii, že podpredsedovia strany žiadajú Kaliňákove a Richterove odstúpenie sa však stanovisko priamo nevyjadruje.

Na správu reagoval aj minister financií Peter Kažimír: „Je to blbosť. S členmi úzkeho vedenia strany som v dennodennom kontakte, takže môžem povedať, že nič také, ako je uvedené v správe agentúry sa nedeje.“

Reagujú aj ďalší podpredsedovia

Na správu zareagoval aj podpredseda vlády Peter Pellegrini. Ten ju označil "za zavádzajúcu a nepravdivú. O žiadnej dohode piatich podpredsedov nevie."

„Pripájam sa k vyhláseniam podpredsedov za stranu SMER - SD a vyzývam agentúru SITA, aby zverejnila svoj zdroj týchto informácií, inak to považujem za novinársku kačicu," reagoval podpredseda Smeru Juraj Blanár.

Minister hospodárstva a podpredseda strany Smer Peter Žiga správy označil za mediálne hry. "Nenechám sa vtiahnuť do týchto mediálnych hier. Som súčasťou vedenia strany Smer. My o tejto veci diskutujeme veľmi pragmaticky a kultivovane."

Zároveň poprel, že by vôbec riešili personálne zmeny na najvyšších miestach strany. "Chcem poprieť informáciu, že by bola takáto požiadavka na stole a že by sme sa vôbec o takýchto personálnych veciach bavili. Diskusia pokračuje a dnes vás bude aj premiér informovať."

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:57