Minister práce Ján Richter a premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Po Bžánovi prídu zmeny. Vláda upraví odmeňovanie právnikov štátu

08.11.2017, 11:38
Autor:
ČTKČTK
Rozhodol o tom dnes kabinet premiéra Roberta Fica.

Slovensko po afére s neobvykle vysokou odmenou za služby advokátskej kancelárie, ktorá pomáhala vláde v arbitráži proti najväčšiemu domácemu výrobcovi elektriny Slovenským elektrárňam pripraví zmenu v najímaní a odmeňovaní právnikov angažovaných štátom. Rozhodol o tom dnes kabinet premiéra Roberta Fica. Štát chce tiež na súde dosiahnuť zníženie ceny za právne služby v arbitráži proti elektrárňam.

Kauza ohľadom vysokých odmien za právne služby sa týka zmluvy Fondu národného majetku, ktorý s advokátskou kanceláriou právnika Radomíra Bžana dohodol cenu právnych služieb vo výške 11 percent hodnoty sporu.

Po vyhranej arbitráži štátu proti elektrárňam vo veci zrušeného prenájmu elektrárne Gabčíkovo na Dunaji tak advokátska kancelária získala nárok na odmenu vo výške desiatok miliónov eur.

FNM medzitým zanikol a jeho nástupnícka štátna spoločnosť MH Manažment síce dodatočne vyrokovala zníženie odmeny za právne služby v arbitráži na 17,6 milióna eur, teda na menej ako štvrtinu pôvodne dohodnutej sumy, členovia vedenia a dozornej rady MH Manažment boli ale odvolaní. Na čele FNM aj MH Manažment stál bývalý poslanec Ficovej strany Smer Branislav Bačík.

Ministerstvo hospodárstva zasa oznámilo, že spomínanú sumu advokátskej kancelárii štát síce uhradí, bude ju však žalovať o vrátenie rozdielu medzi vyplatenou sumou a bližšie nešpecifikovanou sumou, ktorú za právnu službu považuje za primeranú.

Ministerstvo spravodlivosti má podľa rozhodnutia vlády pripraviť návrh nových pravidiel, ktoré upravia využívanie právnych služieb štátom transparentným spôsobom, a to vrátane výberu advokátov a ich odmeňovania. Výšku odmeny za právne služby v arbitráži kritizovala nielen opozícia, ale aj predstavitelia koalície.

Slovenské právne predpisy umožňujú advokátom dohodnúť s klientom odmenu do výšky 20 percent hodnoty sporu. Podľa právnikov je skôr nezvyčajné, aby podielovú odmenu sľúbil odporca, ktorým v arbitráži ohľadom prenájmu elektrárne bolo Slovensko. Mnohomiliónová odmena za právne služby v arbitráži s elekrárňami nebola jedinou vysokou čiastkou, ktorú štát uhradil právnikom za zastupovanie v rôznych sporoch.

Arbitrážny súd predtým v tomto roku zamietol požiadavku Slovenských elektrární, ktoré pôvodne mali elektráreň Gabčíkovo v prenájme, na vyplatenie odškodného. Jeho výšku podnik pred dvoma rokmi vyčíslil na 588,2 milióna eur. Suma počas sporu narástla na viac ako 700 miliónov eur. Do elektrární vlani vstúpila skupina Energetický a průmyslový holding.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 03 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:06