HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Hlina plánuje zhltnúť mikrostranu a zmeniť názov KDH

07.11.2017, 18:00
Šéf kresťanských demokratov podniká tieto kroky, lebo zaznamenal ambíciu ukradnúť značku.

Kresťanskodemokratické hnutie čaká po formálnej stránke malá revolúcia. Jeho súčasný šéf Alojz Hlina totiž plánuje pohltenie mikrostrany a následne aj úpravu názvu, ktorý je rovnaký od založenia v roku 1990. Dôvodom je ochrana slovného spojenia „kresťanskí demokrati“.

Ochrana značky

Hlina podniká tieto kroky, lebo zaznamenal ambíciu značku ukradnúť. Nepovedal však, kto to chcel urobiť. Koncom septembra tak šéf KDH premenoval svoju stranu Občania, ktorú založil, na Kresťanskí demokrati.

Hlina v májovom rozhovore pre HN: Kaliňákovu funkciu by som zvládol.

„Aby sme ten proces zastavili, museli sme urobiť takéto opatrenie. Teraz je v zmysle zákona tento názov blokovaný,“ hovorí Hlina a konštatuje, že keby taký krok neurobili, KDH by to poškodilo. Faktom je, že v médiách sa často nepoužíva celý názov Kresťanskodemokratické hnutie, ale novinári si ho skracujú na kresťanských demokratov.

Druhou fázou bude doplnenie názvu, ktoré prebehne zlúčením KDH s Hlinovou starou stranou. Spojenie aj zmenu názvu však musí odobriť snem strany. Pokiaľ by sa tak stalo, nový názov by mohol znieť KDH-Kresťanskí demokrati. Napriek tomu, že Hlinu ešte čaká hlasovanie najvyššieho orgánu strany, predseda kresťanských demokratov je optimista.

„Doplnenie v tomto zmysle nielen, že nenarazilo na odpor, ale práve naopak, stretáva sa s pozitívnou reakciou,“ dodáva Hlina. Kedy KDH mohlo definitívne doplniť svoj názov Hlina neprezradil.

Názov bol voľný

Názov „Kresťanskí demokrati“ doteraz nebol zaregistrovaný, čo znamenalo, že keby niekto ešte pred Hlinovým krokom ohlásil ministerstvu vnútra, že jeho prípravný výbor ide zbierať podpisy na založenie strany s názvom Kresťanskí demokrati, najbližšieho pol roka by takéto meno nemohol použiť nikto iný.

A ak by napokon podpisy aj vyzbieral a založil stranu, názov by bol definitívne obsadený. Rovnako tak aj v prípade, keby niekto premenoval už existujúcu stranu.

01 - Modified: 2024-04-24 14:13:06 - Feat.: - Title: KDH nesúhlasí s využitím vkladov z druhého piliera na štátne investície 02 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 03 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 04 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 05 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:10