StoryEditor

Fico je v utajení už tretí deň, nebol ani na rokovaní Smeru. Mal iné povinnosti, povedal Pellegrini

07.11.2017, 11:09
Autor:
lmlmTASRTASRchocho
Hlavní predstavitelia vládnej strany sa zišli na Súmračnej, aby riešili neúspech Smeru v župných voľbách.

Vedenie Smeru malo dnes stretnutie. Prvé po neúspešnom výsledku v župných voľbách, ktorý bol hlavnou témou spoločného obeda. Hlavní predstavitelia vládnej strany sa zišli na Súmračnej ulici. No ten najdôležitejší sa nedostavil, premiér Robert Fico mal podľa podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho iné povinnosti. "Ale ďalej bude s nami pokračovať v diskusiách, ktoré budú pokračovať v nasledujúcich dňoch," dodal Pellegrini.

​Premiér sa na verejnosti naposledy ukázal v deň župných volieb, v sobotu 4. novembra. Odvtedy pred médiá nepredstúpil a výsledky volieb stále nekomentoval. Facebooková skupina premiéra "Robert Fico, predseda vlády Slovenskej republiky" od volieb pridala dva príspevky, ani jeden však na výsledok Smeru v nich nereagoval. Jeden sa týka zmrazovania platov ústavných činiteľov a druhý výročia tragickej smrti Alexandra Dubčeka.

Hoci viacerí ministri ešte pred začiatkom stretnutia vyhlásili, že sú nutné zmeny, vedenie Smeru k podobnému rozhodnutiu zatiaľ nedospelo. "Nemôžu byť ešte výsledky, keď diskusia ešte len začala," povedal po stretnutí novinárom Pellegrini. Pokračovať podľa neho bude ešte niekoľko týždňov.

"Porozprávali sme si, čo si kto myslí o veci a zadali sme si nejaké úlohy," opísal stretnutie Pellegrini. Atmosféra bola podľa neho pokojná. "Nebolo to vôbec iskrivé, dramatické, ani žiadna hádka," tvrdí. Personálne záležitosti Smeru vrcholní predstavitelia strany neriešili, tvrdí.

Fico bude reagovať, prisľúbil Tomáš

Podľa poslanca a šéfa mediálneho tímu premiéra Erika Tomáša sa Fico k volebnému výsledku Smeru vyjadrí. "Najprv si to chce vydiskutovať doma a potom sa predstavíme s našimi názormi, postojmi a krokmi pred verejnosť," uviedol po stretnutí vedenia strany. Za vhodnú príležitosť označil kongres Smeru, ktorý sa bude konať prvý decembrový týždeň. Zdôraznil, že Fico má stranu pevne v rukách.

​​Tomáš pripomenul, že Smer je v počte župných poslancov stále suverénne najúspešnejšia strana, keďže ich má o polovicu viac ako druhé KDH. Zároveň však pripustil, že "Smer potrebuje sebareflexiu." Tvrdí, že v strane sa o tom diskutuje.

"To najhoršie, čo môžeme urobiť, je si odkazovať cez médiá niektoré veci a preto si myslím, že je správne, že si to najprv vydiskutujeme doma v kuchyni a potom budeme prezentovať naše kroky pred verejnosťou," vyhlásil Tomáš.

Maďarič: Neúčasť Fica nie je neštandardná

To, že premiér neprišiel na rokovanie, podpredseda Smeru Marek Maďarič za neštandardné nepovažuje. "Dostali sme hneď na začiatku informáciu, že nemôže prísť. Na vedeniach strany sa to stalo už veľakrát. Je to normálna vec, že premiér môže mať neodkladné povinnosti. Nič dramatické sa neudialo, my sme začali debatu, budeme v nej pokračovať aj s predsedom Smeru-SD," avizoval.

Aj podpredseda strany Juraj Blanár informoval, že diskusia sa začala a výsledky budú až po analýze. Na otázku, či je osobne pripravený prevziať zodpovednosť, keďže neuspel v Žilinskom kraji, odvetil, že každý z vedenia strany sa voči tomu zachová zodpovedne.

"Musíme hľadať spôsob, ako sa refrešnúť"

Ešte pred stretnutím povedal Pellegrini novinárom, že podľa neho zmeny treba urobiť vždy. "Musíme hľadať spôsob, ako sa refrešnúť. Možno nastanú aj personálne zmeny," pripustil. "Klamal by som, že netreba robiť nič a môžme ísť rovnako ďalej. Osobne si myslím, že ak neurobíme vôbec nič, tak tento pokles bude pokračovať," reagoval na otázku, či hrozí strane pád.

Minister vnútra Robert Kaliňák pred stretnutím povedal, že každý výsledok volieb niečo načrtne. "Medzi regiónmi sú dramatické rozdiely. V niektorých krajoch skončil počet lepšie a niekde naopak."

Podľa Kaliňáka rozkol v strane nehrozí. "To, čo všetci robíme, by k tomu nemalo smerovať. Máme silného lídra a našou úlohou je tie myšlienky, ktoré robíme a prácu, ktorú uskutočňujeme, adekvátne prezentovať a to je vec, na ktorej musíme popracovať," dodal Kaliňák.

Minister hospodárstva Peter Žiga pred spoločným obedom vedenia Smeru povedal, že ak sa zhodnú, že aj on mal podiel na zlom výsledku, nemá problém sám voči sebe vyvodiť zodpovednosť.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:42