Erika JurinováTASR/E. Ďurčová
StoryEditor

Erika Jurinová. Učiteľka z Oravy, ktorá porazila budúcnosť Smeru

05.11.2017, 05:32
Autor:
lmlm
Erika Jurinová je historicky prvou ženou na čele samosprávneho kraja. V župných voľbách porazila podpredsedu Smeru Juraja Blanára.

Od začiatku pôsobenia v politike pôsobí skromne. Príliš sa nezapájala do sporov medzi šéfom OĽaNO Igorom Matovičom a predstaviteľmi vládnej koalície.

Venovala sa iba svojej agende, politický marketing nechávala skôr na šéfa hnutia Matoviča.

Svoj imidž chcela Erika Jurinová presadiť aj v župných voľbách.

Otupila budúcnosť Smeru

To sa jej dokonale podarilo. V Žilinskom kraji jednoznačne dominovala, keď zdolala kandidáta Smeru Juraja Blanára. A postoj skromnej ženy si zachovala.

"Ďakujem vám za vašu dôveru a za každý váš hlas. Sľubujem, že budem župankou nielen svojich voličov, ale všetkých občanov v našom kraji," napísala na sociálnej sieti hneď po svojom triumfe.

​Pre najsilnejšiu vládnu stranu je tá prehra o to trpkejšia, že Blanára premiér Robert Fico vymenoval v decembri minulého roka na sneme za podpredsedu strany a prezentoval ho ako budúcnosť Smeru.

"Myslím si, že tých argumentov alebo tých vecí, ktoré mohli spôsobiť tento výsledok, je viac," povedal Blanár v reakcii. Čo je však isté je fakt, že Blanár po dvanástich rokoch končí.

A strieda ho žena. Opozičná poslankyňa za OĽaNO, ktorú vo voľbách podporila aj SaS či KDH.

Jurinová je poslankyňou od roku 2010, kedy bola zvolená vďaka preferenčným hlasom na kandidátke strany SaS.

Učiteľka z Oravy

Po parlamentných voľbách v roku 2012 sa stala podpredsedníčkou parlamentu za hnutie OĽaNO.

V posledných voľbách bola takisto zvolená do Národnej rady, kde je v súčasnosti predsedníčkou výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Ako však sama deklaruje, po triumfe v župných voľbách sa vzdá poslaneckého mandátu.

Rodáčka z Nižnej na Orave pred svojou politickou kariérou pracovala ako učiteľka v spojenej škole v Námestove. Potom pracovala vo firme Igora Matoviča RegionPress ako predajca. Vypracovala na vedúcu redakcie, na starosti mala týždenník Oravsko.

01 - Modified: 2024-04-18 16:23:54 - Feat.: - Title: Dôležitá diaľnica na severe Slovenska sa pohla vpred. Ráž ide vyhlásiť tendre, stavať chce do roka 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-11 17:33:58 - Feat.: - Title: Slovensko podporí mierovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny, tvrdí Blanár 05 - Modified: 2024-04-10 19:56:15 - Feat.: - Title: Blanár ocenil dialóg a spoluprácu slovensko-maďarskej komisie pre menšiny napriek nezhodám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:49